הכל על בדיקת ארגומטריה

02/11/2022
בריאות ובטיחות


נדרשים לבצע בדיקת ארגומטריה אך לא יודעים למה לצפות? קודם כל חשוב לדעת שאין מה לחשוש. בדיקת ארגומטריה היא בדיקה נפוצה שעוזרת לאבחן בעיות בלב או סיכון לכאלה ולכן הן כה חשובות. בואו נסקור את כל המידע שחשוב לדעת בנוגע לבדיקה, כדי להבטיח שתגיעו לבדיקה בטוחים ושלווים.

מהי בדיקת ארגומטריה?
בדיקת ארגומטריה היא למעשה סוג של בדיקת אק"ג הבוחנת את פעילות הלב במהלך מאמץ גופני. היא עוזרת להעריך את תקינות זרימת הדם לרקמת שריר הלב ועוקבת אחרי תרשים האק"ג בזמן מאמץ. ישנן גם בדיקת ארגומטריה הבודקת גם את קצב הלב במנוחה, בהליכה או במהלך שלבים שונים של המאמץ (תחילתו, בשיאו ובסופו) וכן בזמן ההתאוששות. המטרה היא למעשה לבחון האם קיימת מחלה או סיכון למחלה הפוגעת בעורקים הכלליים אשר אחראים לספק דם לשרירי הלב, ואם אכן קיימת המחלה או הסיכון אליה, הבדיקה עוזרת להבין מה היא חומרתה ובאיזה שלב היא נמצאת. חשוב מאוד לבצע את הבדיקה בזמן ולגלות ממצאים חשודים כדי לטפל בסיכון למחלות כמו חסימה של העורקים הכלליים, שיכולה להוביל להתקף לב. בדיקת ארגומטריה ידועה גם בשמות נוספים כמו בדיקת מאמץ, בדיקת אק"ג במאמץ או בדיקת סטרס גופנית. מומלץ לבקש מהרופא המטפל הפנייה לבדיקה כאשר מרגישים אי סדירות בקצב הלב מאיזו שהיא סיבה, כך שלאחר בדיקת רופא, תוכלו לפנות לבדיקה המתאימה כדי לקבל אבחנה מדויקת יותר.

מתי צריך לגשת לבדיקת ארגומטריה?
אם אתם מתלבטים לגבי האם יש לכם צורך לבקש הפנייה לבדיקת ארגומטריה, תמיד תוכלו להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם. אך במקרים מסוימים כדאי לא להתמהמה ולעשות את הבדיקה בהקדם האפשרי:

* אם יש לכם כאבים תכופים בחזה, הבדיקה תבחן אם הם נגרמים מבעיות בלב.

* לאחר התקף לב, או אם היה התקף הלב בעבר.

* כדי לאתר הפרעות בקצב הלב שמתרחשות בזמן מאמץ.

* לאחר צנתור או ניתוח מעקפים.

* בהוראת רופא מכל סיבה אחרת.

בהגעה לבדיקה כדאי לעבור הכנה מינימלית כדי לעבור את הבדיקה בקלות, כמו למשל לאכול ארוחה קלה ולשתות מספיק מים כשעתיים-שלוש לפני הבדיקה, ולהגיע בלבוש נוח ונעליים סגורות כדי לבצע את הפעילות הגופנית בבדיקה ביעילות ובנוחות. מומלץ מאוד להימנע מאוכל כבד פעילות גופנית מאומצת ומעישון לפחות 3 שעות לפני הבדיקה כדי לא לפגוע ביכולות שלכם ולהראות תוצאות שגויות. לעיתים הרופא גם יבקש מכם לא לקחת תרופות מסוימות הנלקחות באופן קבוע, וכמובן שיש לעדכן אותו אם אתם נוטלים תרופות או תוספי תזונה שמשפיעים על הגוף שלכם בצורה כזו או אחרת.

איך הבדיקה מתבצעת?
לפני תחילת הבדיקה יחברו לגוף שלכם מספר חיישנים המודדים את האותות החשמליים של הלב ואת פעילותו במהלך מאמץ. לאחר מכן, הבדיקה תתחיל בכך שתתבקשו לעשות מאמץ קל כמו ללכת על הליכון או להשתמש באופני כושר. לאט לאט יעלו דרגות המאמץ והן מותאמות לנבדק, במטרה להבין מתי מתרחשת ההפרעה במאמץ. הרישום של פעימות קצב הלב יתבצע לפני הבדיקה, במהלכה ובכל דרגת קושי וכן בסוף הבדיקה ובהתאוששות. הבדיקה מסתיימת כאשר הגעתם לדופק הנדרש או לחילופין כאשר התחילו כאבים או הפרעות בקצב הלב הדורשים הפסקה של המאמץ. כל התהליך כולו נמשך בין 20 דקות לחצי שעה והיא אינה כואבת או קשה מדי, אך כן עלולה להיות מעייפת. מומלץ לנוח מעט אחריה, אך לאחר מנוחה קצרה ניתן להמשיך כרגיל בשגרת היום. מומלץ לשתות מים לאחר הבדיקה ואולי לאכול חטיף קל כדי להחזיר לעצמכם את האנרגיה, ולאחר מכן ניתן להמשיך את היום בדיוק כפי שתכננתם.

האם יש לבדיקה תופעות לוואי?
משום שהבדיקה לא באמת משפיעה על הגוף, אז לא צפויות להיות שום תופעות לוואי. כן צריך לקחת בחשבון שמכיוון שהבדיקה יכולה להגיע למאמץ פיזי שהנבדק אינו בהכרח רגיל אליו, כן תידרש מנוחה של כחצי שעה בחדר ההמתנה כדי לוודא שהמדדים של הנבדק חוזרים לתקינותם והוא מרגיש טוב. לאחר מכן, ניתן לשחרר את הנבדק לדרכו, ואין מניעה כלשהיא לנהוג או לבצע פעילות אחרת. מומלץ לשתות מים ולהביא משהו לאכול כדי להאיץ את החזרה לשגרה בצורה נוחה וקלה יותר.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...