הישגים לפ"ת בתחרות הרובוטיקה

25/03/2018
חדשות


תלמידי תיכון גולדה באם המושבות השתתפו בתחרות רובוקאפ 2018 - מהנדסים ויזמים צעירים.

עשרות בתי ספר, מאות משתתפים, חמש קטגוריות שונות ותחרות עולמית אחת: תחרות רובוקאפ הישראלית התקיימה באוניברסיטת בר אילן.

רובוטיקה הוא אחד התחומים המתפתחים ביותר. ניתן לראות שימוש ברובוטים כבר היום בתחומים רבים בחיים והשימוש בהם רק ילך ויגדל בשנים הקרובות. לכן, לא מפתיע שתלמידים רבים מגילאי יסודי ועד תיכון מגיעים מדי שנה לאוניברסיטת בר אילן כדי להשתתף בתחרות רובוקאפ, המתקיימת בישראל מאז 2007. זוהי התחרות היוקרתית ביותר בעולם בתחום הרובוטים האוטונומיים לאוניברסיטאות ותלמידי בתי ספר, שממנה ייצא הדור הבא של מהנדסים, חוקרים, מדענים וממציאים. את התחרות הגו חוקרים יפנים בשנת 1993 כשהמטרה שהגדירו לעצמם היא שבשנת 2050 נבחרת של רובוטים תשחק מול אלופת העולם בכדורגל של אותה שנה, לפי החוקים של פיפ"א. לצורך כך, בכל שנה מנסים תלמידים וסטודנטים להתקדם עוד כמה צעדים לכיוון המטרה בקטגוריות שונות: הופעת במה, הצלה וכדורגל. התחרות שמה דגש על ההתפתחות הטכנולוגית והמשתתפים מציעים פתרונות מקוריים לבעיות שונות הצצות במהלך תהליך העבודה.

התחרות מציבה אתגר גדול בפני התלמידים והסטודנטים – בניית רובוטים אוטונומיים המסוגלים לשתף פעולה ביניהם להשגת ניצחון במשחק או על מנת להציל אובייקט מסוים. תוך כדי התחרות התלמידים מתמודדים עם סביבה דינאמית ועם בעיות טכנולוגיות שונות כגון עיבוד תמונה, תקשורת, תכנון אסטרטגיה, הצלבת חיישנים ועוד.

התחרות מייחסת חשיבות בעיקר לדרך שעוברים המשתתפים במהלך העבודה על הרובוט: המשתתפים נדרשים להציג את הרובוט שלהם מבחינה טכנית ומכנית, להסביר את השיקולים שעזרו להם בבניית הרובוט ובבחירת החומרים והרכיבים, להסביר על התוכנה שכתבו והאסטרטגיה שבחרו. כתוצאה מכך הניצחון הוא לא רק בזירה הפיזית, אלא גם בזירה הטכנולוגית – התלמידים צוברים ידע רב במהלך העבודה על הרובוט ונדרשים להציג מול השופטים בצורה עניינית ומשכנעת.

במהלך היום התקיימו שלוש תחרויות: הופעת במה, כדורגל (שתי קטגוריות) והצלה (שתי קטגוריות). בנוסף התקיימה תחרות בליגה חדשה של רובוטים הומנואידים (דמויי אדם) שמשחקים כדורגל.

בהופעת במה, תלמידים מתכננים, בונים ומתכנתים רובוטים להופעה של בין דקה לשתי דקות שמלווה במצגת והסברים. בדומה לשאר התחרויות, התלמידים נבחנים בשעות הבוקר על החומר הקשור לחומרה והתוכנה של הרובוטים שלהם, ובחלק השני של היום מתקיימת התחרות. הרמה של הרובוטים הייתה גבוהה ביותר, בטופ של הרמה העולמית לתלמידים.

בתחרות הכדורגל מתחרים שני רובוטים מול שני רובוטים במגרש כדורגל. הרובוטים מצוידים בחיישנים ובמצלמה לזיהוי הכדור, השערים, הפסים על המגרש ורובוטים אחרים. המשימה מאוד קשה ומצריכה שילוב של מספר תחומי ידע כדי להצליח.

בתחרות ההצלה, הרובוטים צריכים לנווט בזירה, כולל עלייה על גשרים, עקיפת מכשולים, מעבר במפרים ועוד. בסוף המסלול קיים אזור פינוי שבו מפוזרים כדורים הנחשבים ל"קרבנות" והרובוט צריך להביא אותם לנקודת הפינוי שבנויה ממשולש בעל דפנות גבוהות. התלמידים הפגינו ידע רחב ויכולות גבוהות ביותר בכל התחרויות.

גם השנה הפגינו המתמודדים מנבחרת רובוטיקה של פתח תקוה (תלמידי תיכון ע"ש גולדה מאיר, ממגמת הנדסת מערכות, בהנחיית המורה אירנה קיפניס) ידע רב ופתרונות טכנולוגיים מקוריים. הם זכו במקום ראשון בקטגורית הצלה מבוך, בו רובוט צריך לנווט במבוך המדמה זירת אסון, לזהות וחלץ ממנו קורבנות  ואף להשיר במקום ערכות עזרה ראשונה. גם קבוצת הרובוטים המשחקים כדורגל ומזהים את הסביבה ואת הכדור באמצעות מצלמה (עיבוד תמונה) זכתה במקום ראשון. פרס נוסף קיבלו תלמידים הצעירים של המגמה שרק השנה התחילו את דרכם בעולם הרובוטיקה על שימוש במערכות חישה (חיישנים מתקדמים).

התחרות רובוקאפ ג'וניור מתרכזת בפתרון בעיות, שיתופי פעולה בין התלמידים. הדגש הוא על החינוך, ידע, יצירתיות, יזמות וחדשנות ושיתוף פעולה בין התלמידים, מאפשרת להם כניסה מלהיבה לתחום הרובוטיקה ודרך חדשה לפיתוח יכולות במספר רב של תחומים.

נבחרת רובוטיקה של פתח תקוה, אוניברסיטת בר אילן ותחרות רובוקאפ מזמינה את כל התלמידים השואפים למצוינות בלימודי המדע והטכנולוגיה לקחת חלק בתחרות בשנה הבאה!

התמונות באדיבות תיכון גולדה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לפייסבוק פ"ת נטו

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...