תחרות רובוקאפ 2016: "בכל שנה רואים התקדמות אדירה"

19/04/2016
חדשות


עשרות בתי ספר, מאות משתתפים, חמש קטגוריות שונות ותחרות עולמית אחת: תחרות רובוקאפ הישראלית התקיימה באוניברסיטת בר אילן בשבוע שעבר. תיכון גולדה פתח תקוה יצג את העיר בתחרות.

אחד התחומים המתפתחים ביותר בשנים האחרונות הוא תחום הרובוטיקה. ניתן לראות שימוש ברובוטים כבר היום בתחומים רבים בחיים והשימוש בהם רק ילך ויגדל בשנים הקרובות. לכן, לא מפתיע שתלמידים רבים מגילאי יסודי ועד תיכון הגיעו בשבוע שעבר לאוניברסיטת בר אילן כדי להשתתף בתחרות רובוקאפ 2016. זוהי התחרות היוקרתית ביותר בעולם בתחום הרובוטים האוטונומיים לאוניברסיטאות ותלמידי בתי ספר. בתצוגות של התחרות משתתפות חברות ההייטק המובילות ביותר בתחום ביניהן: SONY, HONDA, BOSTON DYNAMICS, NASA.

את התחרות הגו חוקרים יפנים בשנת 1993 כשהמטרה שהגדירו לעצמם היא שבשנת 2050 נבחרת של רובוטים תשחק מול אלופת העולם בכדורגל של אותה שנה, לפי החוקים של פיפ"א. לצורך כך, בכל שנה מנסים תלמידים וסטודנטים להתקדם עוד כמה צעדים לכיוון המטרה בקטגוריות שונות: הופעת במה, הצלה וכדורגל. התחרות שמה דגש על ההתפתחות הטכנולוגית והמשתתפים מציעים פתרונות מקוריים לבעיות שונות הצצות במהלך תהליך העבודה.

התחרות מציבה אתגר גדול בפני התלמידים והסטודנטים – בניית רובוטים אוטונומיים המסוגלים לשתף פעולה ביניהם להשגת ניצחון במשחק או על מנת להציל אובייקט מסוים. תוך כדי התחרות התלמידים מתמודדים עם סביבה דינאמית ועם בעיות טכנולוגיות שונות כגון עיבוד תמונה, תקשורת, תכנון אסטרטגיה, הצלבת חיישנים ועוד.

התחרות מייחסת חשיבות בעיקר לדרך שעוברים המשתתפים במהלך העבודה על הרובוט: המשתתפים נדרשים להציג את הרובוט שלהם מבחינה טכנית ומכנית, להסביר את השיקולים שעזרו להם בבניית הרובוט ובבחירת החומרים והרכיבים, להסביר על התוכנה שכתבו והאסטרטגיה שבחרו. כתוצאה מכך הניצחון הוא לא רק בזירה הפיזית, אלא גם בזירה הטכנולוגית – התלמידים צוברים ידע רב במהלך העבודה על הרובוט ונדרשים להציג מול השופטים בצורה עניינית ומשכנעת. 

גם השנה הפגינו המתמודדים ידע רב ופתרונות טכנולוגיים מקוריים. בקטגורית הופעת הבמה הציגה קבוצתROBOSPORT  של תלמידי כיתה י"ב מתיכון ע"ש גולדה מאיר בפתח תקוה שלושה רובוטים שפיתחה. 2 רובוטים שהיו מתאמנים קבועים שדואגים להרים משקולות כדי להעלות את מסת השריר שלהם, ורובוט עכביש עצלן וקטן, סמי, שלא אוהב להתאמן ומכשירי הכושר שלו מעלים קורי עכביש. הרובוט הקטן מיוחד מאוד משום שהוא משתמש במנגנון הליכה חדשני כדי להתקדם בזירה. בנוסף, הוא מצויד בחיישני מרחק שיכולים לזהות עצמים שמתקרבים אליו ולפי הקריאה שלהם הוא יכול לתקן את ההליכה שלו ולמנוע התנגשויות.

בקטגורית ההצלה קבוצה של תלמידי כיתה י' מתיכון ע"ש גולדה מאיר גם כן הצליחה לבנות רובוט שמתחרה בקטגוריה חדשה שנוספה השנה בתחרות העולמית Rescue Mini. הרובוט משתמש בטכנולוגיה חדשנית, מהמתקדמות בעולם: הוא מבצע עיבוד תמונה באמצעות מצלמה. כמו כן, הוא מדמה חיפוש קורבנות בזירת אירוע טראגי ומאפשר לחלץ אותם ממקומות שליד אדם אין גישה אליהם או מסוכנים לבני האדם. אין ספק, כי זוהי ראשיתה של טכנולוגיה שתסייע לפתח רובוטים שיצילו חיי אדם בעתיד.

קבוצת כיתות י"א של המגמה בתיכון, פיתחה רובוטים הומונואידים, משמע רובוטים דמויי אדם שהולכים על שתי רגליים, המשתמשים במצלמה כדי לדמות את חוש הראייה של בני האדם. הפיתוח שנעשה במעבדת בית הספר משלב התכנון ועד ההתחרות בקטגוריית הכדורגל בתחרות. מדובר בטכנולוגיה מתקדמת שעדיין לא נעשתה בבתי ספר ברחבי העולם (בדרך כלל אוניברסיטאות וחברות הייטק מסוגלים לפתח רובוטים כאלו).

את תלמידי מגמת הרובוטיקה מלווים המורים אירנה קיפנס וולדימיר קפלן.  

נשיא רובוקאפ ישראל, ד"ר אלי קולברג מאוניברסיטת בר אילן, אמר בסיום התחרות: "מידי שנה אני רואה בתחרות התקדמות אדירה וטכנולוגיות חדשות ומרשימות שהתלמידים מפתחים ומשתמשים בהן ברובוטים. התלמידים המגיעים לתחרות מאוד יצירתיים ובעלי מגוון כישורים ותחומי עניין. הם עובדים בצוותים ומצליחים לפתח מערכות אוטונומיות המשלבות תחומי דעת שונים. אוניברסיטת בר אילן ותחרות רובוקאפ מזמינה את כל התלמידים השואפים למצוינות בלימודי המדע והטכנולוגיה לקחת חלק בתחרות בשנה הבאה". 

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...