רובוטים משחקים כדורגל? עובדים על זה בפ"ת

19/09/2017
חדשות


נבחרת הרובוטיקה של תיכון גולדה באם המושבות, בהובלתה של המורה אירנה קיפניס, חזרה הקיץ מתחרות בינלאומית ביפן.

עשרות מדינות, אלפי משתתפים, חמש קטגוריות שונות ותחרות עולמית אחת: תחרות רובוקאפ הבינלאומית התקיימה בחודש יולי בנגויה, יפן. 

התמונה באדיבות המשלחת ובית הספר

אחד התחומים המתפתחים והמאתגרים ביותר הוא תחום הרובוטיקה. ניתן לראות שימוש ברובוטים כבר היום בתחומים רבים בחיים והשימוש בהם רק ילך ויגבר משנה לשנה. תלמידים רבים מגילאי יסודי ועד תיכון מגיעים מידי שנה מיותר מ-40 מדינות כדי להשתתף בתחרות רובוקאפ  הבינלאומית, לצדם של אלפי סטודנטים וחברות היי-טק. זוהי התחרות היוקרתית ביותר בעולם בתחום הרובוטים האוטונומיים. בתצוגות של התחרות משתתפות חברות ההייטק המובילות ביותר בתחום ביניהן: SONY, HONDA, BOSTON DYNAMICS, NASA.

את התחרות הגו חוקרים יפנים בשנת 1993 כשהמטרה שהגדירו לעצמם היא שבשנת 2050 נבחרת של רובוטים תשחק מול אלופת העולם בכדורגל של אותה שנה, לפי החוקים של פיפ"א. לצורך כך, בכל שנה מנסים תלמידים וסטודנטים להתקדם עוד כמה צעדים לכיוון המטרה בקטגוריות שונות: הופעת במה, הצלה וכדורגל. התחרות שמה דגש על ההתפתחות הטכנולוגית והמשתתפים מציעים פתרונות מקוריים לבעיות שונות הצצות במהלך תהליך העבודה.

התחרות מציבה אתגר גדול בפני התלמידים והסטודנטים – בניית רובוטים אוטונומיים המסוגלים לשתף פעולה ביניהם להשגת ניצחון במשחק או על מנת להציל אובייקט מסוים. תוך כדי התחרות התלמידים מתמודדים עם סביבה דינאמית ועם בעיות טכנולוגיות שונות כגון עיבוד תמונה, תקשורת, תכנון אסטרטגיה, הצלבת חיישנים ועוד.

התחרות מייחסת חשיבות בעיקר לדרך שעוברים המשתתפים במהלך העבודה על הרובוט: המשתתפים נדרשים להציג את הרובוט שלהם מבחינה טכנית ומכנית, להסביר את השיקולים שעזרו להם בבניית הרובוט ובבחירת החומרים והרכיבים, להסביר על התוכנה שכתבו והאסטרטגיה שבחרו. כתוצאה מכך הניצחון הוא לא רק בזירה הפיזית, אלא גם בזירה הטכנולוגית – התלמידים צוברים ידע רב במהלך העבודה על הרובוט ונדרשים להציג מול השופטים בצורה עניינית ומשכנעת. 

קבוצת מגמת הנדסת מערכות של תיכון גולדה, פיתחה רובוטים הומנואידים, משמע רובוטים דמויי אדם שהולכים על שתי רגליים, המשתמשים במצלמה כדי לדמות את חוש הראייה של בני האדם. הפיתוח שנעשה במעבדת בית הספר משלב התכנון ועד ההתחרות בקטגוריית הכדורגל בתחרות. מדובר בטכנולוגיה מתקדמת שעדיין לא נעשתה בבתי ספר ברחבי העולם (בדרך כלל אוניברסיטאות וחברות הייטק מסוגלים לפתח רובוטים כאלו). תלמידים הציגו את הליגה החדשה בתחרות ומשכו תשומת לב של המארגנים והמשתתפים. הליגה התקבלה ברמה הבינלאומית ותלמידים רבים מרחבי העולם הביעו רצון להשתתף בה בתחרויות הבאות.

לאור ההצלחה ביפן קיבלו תלמידים תעודות הצטיינות מראש העיר והוזמנו על ידי נשיא רובוקאפ ישראל, ד"ר אלי קולברג, להשתתף באירועי ליל המדענים באוניברסיטת בר-אילן לצד הנבחרת רובוקאפ של האוניברסיטה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לפייסבוק פ"ת נטו

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...