סיפור על ציפור וציפורה

29/10/2014 | ניסים קלדרון
חדשות

קצב ההתפתחות של המושבה "מלאבס" שהפכה לעיר בישראל, הוא מהגדולים והמדהימים בעוצמתם, וותיקי המושבה משפשפים עיניהם כלא מאמינים, ובקשה אחת בפיהם: "תעירו אותנו מהחלום ובמנהרת הזמן נחזור אל ימי המושבה העליזים, לבתי הקפה והמסעדות של שחר ילדותנו".

נכון, פ"ת מאבדת אט אט את נוף ילדותנו והצמחייה הטבעית שהייתה סביבה נעלמה יחד עם שיחי ה"סברס", אך את הזיכרונות קשה ואסור למחוק. הפעם נתרכז בבתי הקפה והמסעדות, שהיו מקום מפגש לחבורות הצעירים בוני המושבה, ועד לדור היורשים.

הציפור הכחולה בימיה התוססים

נתחיל במפורסם מכולם: קפה בר ומסעדה "הציפור הכחולה" ברחוב רוטשילד. שם החלו חיי הלילה הרומנטיים והחברות של וותיקי המושבה וחיילי הצבא הבריטי, אותם דאג לפנק נחמיה איכילוב ז"ל. בערבי שירה והופעת אומנים, מהמובילים בשנותיה הראשונים של מדינת ישראל. זמרים ואומנים כמו  ישראל יצחקי, פרדי דורה, יפה ירקוני ושמשון בר נוי, היו סוחפים את הבליינים, לשירה ומצב רוח מרומם עד לשעות הקטנות של הלילה. "הציפור הכחולה" הייתה יוצאת דופן בנוף המושבה, במיוחד לאחר העברת הבעלות להוברמן והפיכת החצר האחורית ,ששימשה כמגרש טניס לחיילי צבא המנדט הבריטי, לבית קולנוע "גן אור", שהוקם במיוחד עבור דור היורשים הצעיר של מייסדי המושבה.

היורשת "ציפורה"

ה"ציפור הכחולה לא הייתה לבד - סביבה נפתחו מסעדות ובתי קפה שהיו מקום מושבם, של מייסדי ה"פרלמנט" הראשונים. הרשימה ארוכה ומעוררת געגועים - "קפה וינה" מול גן המייסדים ומרקי העוף והשניצלים המשובחים שהוגשו במקום. מסעדת "הפועלים" במרתף "מועצת הפועלים", שהיתה מקום מושבם של כדורגלני ופעילי הפועל פתח-תקוה. החומוס של "אלי" בשוק ושל זכריה ב"היכל". הסטייקים המעולים של יחזקאל ב"טירן". בתי הקפה "בתיה" ובמיוחד "ראיון" שהיה צמוד לקולנוע "הדר" ברחוב מוהליבר, ומקום המפגש לספורטאי העיר - "קפה מנחם" ברחוב ההסתדרות פינת חפץ חיים.

צוות מסעדת "ציפורה"

את סקירת המסעדות ובתי הקפה הנוסטלגיים שרובם נעלמו מהנוף הפתח תקוואי, מהיום בו החלו הדחפורים להרוס את העבר ולבנות את פ"ת החדשה, נסיים עם "מסעדת ציפורה". ה"ציפור הכחולה" פרשה כנפיים ונעלמה, במקומה הגיע "ציפורה" מסעדה משובחת שנבנתה על שטח הפרדסים ומפעל המיצים "יכין" בעבר, במקום הידוע כיום כ- "מתחם יכין".

  

(התמונות באדיבות "הארכיון לתולדות פ"ת" והמוזיאון של ניסים קלדרון)

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...