סיור וסיפורים מפתח-תקוה הנוסטלגית

19/06/2014 | ניסים קלדרון
חדשות

בסימן שבוע הספר העברי – ניסים קלדרון, הלא הוא היסטוריון הפועל פ"ת, משתף את גולשי פורטל פ"תנטו בסיפור על פ"ת של פעם.

בואו נשלב ידיים ונחזור במנהרת הזמן למושבה "מלאבס" ואל הדמויות והמקומות שהיו ואינם עוד. נתחיל מהבית בו נולדתי ברחוב רוטשילד והחצר הגובלת עם בית הקפה "הציפור הכחולה" שהיה מקום מפגש לחיילים הבריטים. שם בחצר האחורית של הקפה היה מגרש הטניס הראשון ב"מלאבס", שעל שרידיו הוקם ע"י הרוכשים החדשים - משפחת הוברמן, הקולנוע הקיצי "גן אור". בעלי הבתים סביבו דאגו להדליק האורות במרפסות, כדי שינמיכו מהרמקולים את הקול של הכוכב ההודי ראג' קאפור.

כן, זה חצר הבית שבחזיתו היה הקיוסק של משה [הבוכרי] ורחל מורזיוף ז"ל, בו נהגו תלמידי בית הספר היסודי פיק"א להרוות את צימאונם בשתיית צוף וגזוז, ולצפות במשה שוטף את הכוסות במכשיר שטיפה מיוחד שהיה שקוע על מדף העוגות שסיפק צייג. זה חצר הבית אליו ברח מגן החיות שהיה ברחוב רוטשילד פינת אדם הכהן הקוף "גיבור", שמאמצים גדולים נעשו ע"י הרשות המקומית, כדי לתפוס אותו ולהחזירו לקלוב. אך גיבור לא נכנע לפני שאכל את כול הבננות שהיו בחצר וקינח בהרס קליל בבנק לאומי הצמוד. סמוך לחצר הבית בו נולדתי, ברחוב נורדאו פינת חובבי ציון שכן בית העירייה, אליו הגיעו ניצולי השואה והמעפילים לארץ ישראל .

אך מרכז הבילויים של אותם ימי התום, היו הקיוסק של רבינזון - האבא והסבא של הכדורגלנים דרור ז"ל ובנו דורון. שם נערכו העימותים הראשונים בין אוהדי הפועל ומכבי פתח-תקוה, שהלכו והחריפו בחלוף השנים. עימותים שהעתיקו מקומם לקפה "ראיון" הצמוד לקולנוע "הדר" ברחוב מוהליבר, לפאלפל של ג'ק ולרחבת הברזלים שהיו צמודים ל"אייזיק" ו"ראובן", הידועים כיום כבתי הקפה והפרלמנט של "דיגמי" ו"כהן" הצמודים לבית הספר "נצח ישראל". לבקשתכם, לא שכחתי  לקחת אתכם למקום מפגש נוסטלגי נוסף: "גלידת קורסו" מול גן המייסדים. רבים מוותיקי העיר, מרימים אצבע מאשימה על מחלת הסכרת ממנה הם סובלים, על בעלי בית הקפה שסיפק בכמויות את אותה גלידת סכרין טעימה וממכרת.

כיכר המייסדים - היום

גן המייסדים והחנויות הצמודות אליו היו גם מקום מפגש לצלמים הנוסטלגיים של המושבה. שם אצל "פוטו בן נועם" והאחים פרג' עם מצלמת המסך השחור, הצטלמו כדורגלני העבר בתמונות פספורט, שהיו מיועדות להוצאת כרטיסי ליגה לשחקנים פעילים, כפי שעשו שאר התושבים שהוציאו תעודות זיהוי. נחלוף על גן המייסדים שבמרכזו הייתה מזרקה ובריכת דגי הזהב, ונגיע לתחנה המרכזית של חברת "דן" ואגד" לפני שעברו למשכנם החדש. שם בתחנה היה גם ה"קולר" הראשון וצמוד אליו היה היקב ו"מפגש הבלגולה", שבו היו מרכיבים את פרסות הפלדה לרגלי הסוסים - כלי הרכב והמסע של ימים אחרים.

הסיור הקצר והנוסטלגי הרס לכם את סוליות הנעליים? אז בואו נלך לתקן אותם אצל הסנדלר "חליו", שישב ברחוב רמב"ם. אני מודה לכם שהצטרפתם אלי לסיור הראשון ולא אחרון דרך פורטל פ"תנטו. להתראות בסיור הבא לעבר בתי הקולנוע, המסעדות והדמויות, שבמרכזם האלופה הפועל פ"ת, אשר יחדיו הרכיבו את הפאזל הבלתי נשכח של מושבה שהפכה לעיר, שבשבילי אין לה תחליף!

באדיבות המוזיאון הביתי: מספרי סיפורים עם יוסי אלפי וניסים קלדרון

גם לכם יש סיפורים מעניינים על פ"ת של פעם? אתם מוזמנים ליצור קשר ולשתף אותנו

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...