אות המופת לסג"מ יורם ליפסקי ז"ל

25/07/2014 | ניסים קלדרון
חדשות

בין אזעקת "צבע אדום" לתפיסת מחסה ועוד יירוט מוצלח של "כיפת ברזל", שלחתי הבוקר במפגש חברי מ"פרלמנט הספורט של פ"ת", מבט לעבר פניו העצובות של יוסי ליפסקי - כדורגלן מכבי פ"ת בעבר, בעל משרד רו"ח ויועץ השקעות מצליח וחבר הפרלמנט הפתח-תקוואי כיום. מבט המחזיר אותו שוב למלחמות ישראל הבלתי נגמרות. מלחמות בהם היה שותף כלוחם, מלחמות בהם אחיו יורם ז"ל היה שותף כאחד מגיבורי ישראל. המבט לעבר ידידי יוסי ליפסקי החזיר אותי במנהרת הזמן לעבר שנת 1955 ולמבצע "ירקון". מבצע שעבר כמורשת קרב ללוחמי גבעתי והצנחנים. על מח"ט גבעתי אל"מ חיים בר לב ז"ל, לימים רמטכ"ל צה"ל, הוטל לתכנן מבצע לכיבושה של שארם אל שייך מידיי מצרים כדי לפתוח את מיצרי טירן שנחסמו על ידם.

יורם ליפסקי ז"ל (יושב שלישי מימין) עם לוחמי סיירת גבעתי והצנחנים

אל המשימה הוזנקו שני גדודים של צנחנים ושני גדודים של חטיבת גבעתי. מבין הלוחמים נבחרו ששה מתנדבים, ביניהם היה לוחם גבעתי תושב פתח-תקוה גאה - סג"מ יורם ליפסקי ז"ל, לימים גיבור יחידת 101 ודמות לחיקוי בקרב חיילי צה"ל. יורם הצטרף למפקד המבצע סא"ל אשר לוי, רס"ן מני שקד, סגן יגאל תלמי, סגן אהרון לברן וסמל דב שמחוני. לאחר אימונים ומסעות במדבר יהודה והנגב, נחתו הסיירים בתאריך 6.6.1955 בשעת לילה מאוחרת בחוף דהב מוגנים ע"י מטריה אווירית של חיל האוויר. לאחר שלושה ימים של תצפיות והעברת מידע חיוני לחמ"ל, נקלטה במטכ"ל תשדורת מצרית, שלוחמי הסיירת התגלו והחלו חיפושים אחריהם. בשל כך הוחלט לחלץ את הכוח המשובח משטח האויב, ולחלצם מהשטח באמצעות מטוסי דקוטה ופייפרים. מבצע החילוץ הוכתר בהצלחה, וששת הלוחמים נחתו באילת בשלום. בשל עוז רוחם זכו בשנת 1955 משתתפי המבצע מעבר לקווי האויב בצל"ש שהומר בשנת 1973 לאות המופת. 

1957- יורם ליפסקי וליקה חתן וכלה

לאחר סיום המבצע הצטרף יורם לגדוד 89 של הצנחנים, והשתתף בפעולות התגמול בקלקליה ומשטרת ראווה, וכן נטל חלק כקצין בקרב "המיתלה", לשם הגיע עם הטור הממונע. שנתיים לאחר מבצע "ירקון", בשנת 1957 נשא יורם לאישה ב"תיבת נח" בתל אביב את ליקה בחתונה בלתי נשכחת, בה נטלו חלק צמרת הפיקוד של צה"ל ולוחמים שהפכו לאגדות. בתאריך 25.9.2013 הובא גיבור ישראל יורם ליפסקי ז"ל למנוחות בבית העלמין "סגולה" בפ"ת. דמעות הרעיה, שלושת בנותיו ונכדיו שברו את לבם של רבים מתושבי העיר, שליוו את יורם ליפסקי ז"ל בדרכו האחרונה. יהי זכרו ברוך, וציון דרך של מופת והתנדבות לכוחות צה"ל הלוחמים בימים אלה למיגור המנהרות שהפכו לבית הקברות של מחבלי החמאס בעזה.

חבר הפרלמנט וכדורגלן העבר יוסי ליפסקי (עומד ראשון משמאל) 

התמונות באדיבות מוזיאון קלדרון

הגולש עזרא כהן מוסיף:

בשנת 1955 התעורר חשש במטכ"ל כי המצרים מתכוונים לחסום את השיט לאילת במיצרי טיראן. לאור זה הוטל על חיים בר לב, מח"ט גבעתי, לתכנן מבצע מוגבל שכונה 'מבצע עומר' שמטרתו כיבושה של שארם-א-שייך על ידי כוחות מוצנחים וחי"ר ופתיחת המיצרים לשיט חופשי. מאחר ואחיזה במקום חייבה יצירת קשר יבשתי עם אילת בציר שעבירותו הייתה בלתי ידועה, תוכנן במקביל מבצע נוסף שכונה 'מבצע ירקון'. תכליתו של מבצע סודי זה הייתה בדיקת העבירות לכלי רכב בקטע בעייתי במיוחד באורך של כ 50 ק"מ בין אזור נואיבה לדהב. במבצע זה השתתף יורם ליפסקי ז"ל.

למעשה, בסופו של דבר בוטל 'מבצע עומר' ולא התבצע. פתיחת המיצרים התאפשרה רק בעקבות מלחמת 'קדש' - שנה וחצי לאחר מכן.

חומר נוסף על מבצע ירקון מצוי בספר 'ששה בעורף האויב' ובאתר האינטרנט.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...