לתפארת פתח-תקוה

08/09/2014
חדשות


ערב מרגש ביותר לזיכרו של המחנך, החוקר וההיסטוריון – ד"ר יוסי לנג, התקיים הערב במלאת שנה למותו, באודיטוריום יד לבנים אשר בקריית המוזאונים בפ"ת. מאות מאוהביו, בני משפחתו, מכריו, חבריו ותושבי פ"ת, הגיעו להוקיר את זיכרו בדיוק ביום השנה העברי לפטירתו.

כל הנוכחים דיברו על תרומתו האדירה לחינוך, להיסטוריה ולמורשת של העיר פ"ת. היטיב לבטא זאת סגן ראש העיר, איתי שונשיין: "זוהי זכות גדולה להנציח אנשים כאלה".

חברי כיתתו של ד"ר יוסי לנג

יוסי לנג נולד בפתח-תקוה בשנת 1944. הוא היה בוגר בית הספר בנווה-עוז ובית הספר החקלאי הכפר הירוק. לאחר מכן למד הוראה בסמינר ערב ע"ש שיין. בהמשך היה בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים, מוסמך ודוקטור באוניברסיטת בר-אילן, חוקר תולדות ישראל ומחבר מאמרים רבים על תולדות החינוך והתרבות בארץ-ישראל.

ד"ר לנג עבד 38 שנים במשרד החינוך כמורה, מנהל בית-ספר, מפקח וסגן מנהל מחוז המרכז. לנג אף זכה בפרס ע"ש יצחק בן-צבי על ספרו "דבר עברית!" על חיי אליעזר בן יהודה, ספר שיצר הד עולמי. ב-8 שנים האחרונות שימש יועץ מדעי לארכיון לתולדות פתח-תקוה ע"ש עודד ירקוני. אגב, עודד ירקוני ז"ל היה המורה של יוסי, ואישתו, רות ירקוני, תיבדל לחיים ארוכים, נכחה גם היא היום באירוע. 

ד"ר יוסי לנג

בשנת 2012 יצא לאור ספר של לנג "לפתח-תקוה" - קובץ מאמרים שעוסק באירועים, תופעות, מוסדות, ארגונים ואנשים שפעלו בפתח-תקוה ועיצבו במעשיהם את דמותה הייחודית. בשיא כוחו האינטלקטואלי יוסי חלה במחלה קשה ונפטר לפני שנה. לנג תרם לעיר מולדתו פ"ת במחקריו המעמיקים שפתחו צוהר לתהליכים חברתיים ותרבותיים שעיצבו את דמותה של "אם המושבות". 

שירים שאהב

חבר כיתה של ד"ר לנג, ארנון טיברג, מי שכיהן במספר תפקידים בכירים במשק, בינהם מנכ"ל התאחדות התעשיינים, סיפר לפורטל פ"ת: "היינו שכנים וחברים טובים בשכונת נווה-עוז. כואב לנו שהוא הלך לעולמו באמצע פרויקטים כל כך חשובים". חבר נוסף, אבי ריפתין, שגדל עם יוסי בשכונה מגיל 5, הוסיף: "היינו קרובים עד השנים האחרונות. האיש היה בעל ידע והשכלה נרחבים בכל התחומים – ממש אינציקלופדיה מהלכת". בן כיתה נוסף, ניסים קלדרון, שהוא בעצמו היסטוריון של פ"ת, הרחיב: "אני מכיר אותו משנת 1954 כשעברתי לגור בשכונה. היינו חברים טובים. יוסי הצטיין בכל דבר, כולל בכדורגל. הוא היה אישיות כבר בגיל צעיר, והחליט ללכת לשטח הלימודי-חינוכי. כבר אז ראו שיגיע לגדולות. נפגשנו בפגישות מחזור תקופתיות, ומפגישה לפגישה הוא התקדם: התחיל כמחנך, אח"כ מפקח ואז פנה למחקר. היינו כיתה מלוכדת מאוד ונפגשנו גם לפגישת מחזור בביתו. אני האחרון שפגשתי אותו, יום לפני מותו".

"התבסס רק על עובדות"

נוני ירון, אחראית אוספים מיוחדים בארכיון לתולדות פ"ת, שיתפה אותנו גם: "יוסי היה מורה, מדריך, נדיב בידע ובנועם הליכותיו, בקיא בנפתולי המושבה פ"ת וארץ ישראל כולה. מלבד היותו איש אשכולות, הוא היה ידיד, חבר ואוהב לעזור לזולת".

הטקס, בהנחייתה של גליה דובידזון, מנהלת הארכיון לתולדות פ"ת, היה כאמור מרגש ביותר. ראש העיר, איציק ברוורמן,  נשא דברים: "לכתו של ד"ר יוסי לנג הוא הפסד לא רק למשפחתו ומכריו, אלא לפ"ת כולה. הוא חשף מסמכים רבים הקשורים לפרשיות היסטוריות רבות. בכך היתה לו תרומה גדולה לתיעוד העבר ולמורשת של העיר". ביתו הבכורה של יוסי, זוהר, הודתה לכולם על היוזמה לקיום הערב המיוחד, ובמיוחד לצוות הארכיון. כמו כן סיפרה על הכאב והזכרונות של המשפחה, וכן על אהבתו של אביה להיסטוריה ולמורשת.

ראש העיר איציק ברוורמן נושא דברים

שני הנאומים המרכזיים באירוע היו שייכים לשני קולגות ששיתפו עם יוסי פעולה שנים רבות. הסופר פרופ' חיים באר סיפר: "היה לנו שיתוף פעולה בין סופר להיסטוריון. יוסי היה ארכיונאי אמיתי, יסודי בחיפושיו והתבסס רק על עובדות. יחד עם נועם הליכותיו, בנושא המקצועי הוא תמיד עמד על דעתו שהאמת תתברר. הוא היה ציוני גאה והיה חשוב לו להנחיל את ארון הספרים היהודי גם לתלמידים חילוניים. הספר בן 1,000 העמודים על אליעזר בן יהודה היה מפעלו הגדול". אליהו הכהן, חוקר הזמר העברי וחתן פרס ישראל דיבר על חברו ועמיתו, ד"ר לנג: "יוסי היה בן שיח נפלא בכל שיחה איתו. אהב להחליף דעות ועט בהתלהבות על כל חוברת שלא הכיר, כשברקע הקפה מתקרר...הוא נפטר בשיא הפעילות ובתקופה הכי פוריה שלו. הוא היה המלך של הפרטים הקטנים ובדק כל דבר, מבלי לקבל כלום כאכסיומה. דווקא היום, כשאפשר לברר כל דבר בקלות דרך האינטרנט, הוא יכול היה להספיק הרבה יותר מאשר התקופה שבה היה צריך לחטט רגליו מארכיון לארכיון".

חתן פרס ישראל אליהו הכהן נואם

במהלך כל הערב שרה הזמרת רונית אופיר שירים שיוסי אהב, כשמלווה אותה על הפסנתר המלחינה אלונה טוראל. בסוף האירוע הוקרן סרט על חייו של ד"ר יוסי לנג, כולל עדויות מרגשות של תלמידים, חברים ושותפים לדרך.

במקביל לאירוע הוצגה במקום תערוכת "פתח-תקוה במודעות", נושא שד"ר לנג החל לחקור, ואף התכוון להוציא ספר בנושא, אך לצער כולנו לא הספיק...

פ"ת במודעות

הפרויקט של חייו

שתף ב-

תגובות

יוסי לנג היה ממנחי קורס מנהיגות ציונית
במהלך שנת 2008 קיימה ההסתדרות הציונית קורס מנהיגות ציונית תחת הכותרת ״עלי צמרת״. ד״ר יוסי לנג השתתף בתהליך מיון המועמדים לקורס, ואף ליווה אותנו, המשתתפים, לכל אורכו. היה מרצה מרתק. יהי זכרו ברוך.
אלונה - 15/10/2015
שתף ב שתף ב
לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...