כן את יכולה!

25/04/2017 | מור ביטון, ליעד חתינה ועדן דאיה
חדשות

סוגיית גיוס הנשים לתפקידים קרביים בצה"ל עלתה על סדר היום הציבורי באמצעי התקשורת השונים פעמים רבות – תלמידים בתיכון "יצחק שמיר" בפ"ת קוראים לשירות משמעותי ושוויוני של בנות.

שירות הנשים בצה"ל עבר תמורות רבות במהלך השנים על רקע השינוי שחל במעמדן של הנשים בחברה הישראלית בכללותה. המגמה הכללית השוררת כיום בצה"ל היא קידום שירות משמעותי יותר של נשים והנחלת יחס מכבד לנשים בצה"ל, ועם זאת המלאכה עדיין רבה.

שוויון ההזדמנויות בצבא אינו מלא והוא אינו מעוגן בחוק כמו באזרחות. יחד עם זאת, יותר ויותר תפקידים נפתחים עם השנים לשירות נשים, בין היתר תפקידי לוחמות ותומכות לחימה, תפקידים טכנולוגיים שהיו סגורים בעבר בפני נשים ועוד. כיום 8% מהמקצועות הצה"ליים אינם פתוחים לשירות נשים.

לאור החקר שערכנו בנושא, נוכחנו לגלות כי הפער הקיים וחוסר השוויון בין נשים לגברים במסגרת הצה"לית הקרבית, נובעים בעיקר מההבדלים הפיזיולוגיים בין האישה והגבר. עם זאת, מניתוח כתבות שהופיעו באמצעי התקשורת בחודשים האחרונים, ניתן לראות כי גם לסטריאוטיפים אודות הנשים יש השפעה על שילובן בתפקידים קרביים בצה"ל.

הכתבות שמצאנו אינן משקפות נתונים אמפיריים או אובייקטיבים, אלא משלות את הקורא האובייקטיבי במתן מאמר דעתני ללא כל ביסוס, שככל הנראה יופיע בעיתון של שישי בכתבת שער שעל כותרתה מתנשאת קלישאה ישנה באותיות קידוש הלבנה. ראינו שחלק מהכתבות הלבינו את פני הנשים ואף באמצעות אמירות סטריאוטיפיות יצרו תדמית אשר רחוקה מלהיות נכונה עבור האישה האידיאלית. סאגות המטבחים וטיפול הבית - כבר מזמן עבד עליהן הקלח. היום, דור הנשים של ימינו שואף וככל הנראה משקף לחברה את הכוח הטמון בו, את מידת העצמאות והחיוניות שבהן אשר חייבת לבוא לידי ביטוי בכל מסגרת שהיא, החל מהערה צינית על ידי גבר שיש לסלפה וכלה במערכות מוסדיות כגון צה"ל.

כמו כן, תהליך ההדתה בצה"ל והשפעתם של הרבנים על צה"ל אלה הם גורמים נוספים המאטים את תהליך שילוב הנשים בתפקידים קרביים בצה"ל. אין באפשרותנו לדעת בוודאות מהם הנימוקים המנחים את צה"ל באי שילובן של נשים דווקא ביחידות קרביות נבחרות אלה, אך אנו יודעים כי אם שילובן נעשה בחוג מצומצם של יחידות קרביות, אין עילה לכך שנשים לא ישולבו גם ביחידות קרביות כאלה ואחרות. חשוב לציין, שגם אם הדבר אינו אפשרי, עדיין יש צורך בהעלאת המודעות בקרב נערות עבור שירות קרבי משמעותי בכל יחידה קרבית שהיא בצבא.

אנו שלושה תלמידי כיתה י"א מבית הספר "תיכון נווה גן ע"ש יצחק שמיר" מפתח תקווה. במסגרת לימודי האזרחות עבדנו יחד כקבוצה וחקרנו את סוגיית אי השוויון המגדרי במסגרת הצה"לית. נוכחנו לגלות, שלמרות המאמצים הרבים לקידום שירות משמעותי יותר של נשים מצד המסגרת הצה"לית, קיימים תפקידים אשר סגורים בפני נשים ללא כל סיבה מוצדקת.

אנו פונים אליכם, הנוער של פתח תקווה בתקווה לשינוי המצב הקיים. אנו סבורים כי ניתן למגר את מספר היחידות הקרביות שאינן פתוחות לנשים ואף אנו שואפים לצמצומן עד לכדי שוויון מלא.

אנו פונים אליכם, הנוער של היום והמתגייסים של העתיד, במטרה לשינוי. השינוי לא חייב להיות שחור על גבי לבן בקידום הצעת חוק בדם ובברזל, אלא שינוי בתודעה, העלאת המודעות, בייחוד בקרב נערות ישראל... והשינוי כבר יבוא מהן, בידיעה שלנו - המין הנשי יש כוח להשפיע, לשנות ולשרת בצבא כדין גבר בכל מסגרת שנבחר.

אנו פונים אליכם ובייחוד אליכן! למען עתיד צבאי שוויוני בכלל היחידות הצבאיות ולא רק בתשעים ושניים האחוזים שקיימים כיום, ולצערנו הצבא רואה בכך הישג.

הכותבים הם תלמידי כיתה י"א בתיכון יצחק שמיר בפתח תקווה.

נשמח לשמוע את דעתכם בתגובות...

שתף ב-

תגובות

כתבה מעניינת, תומכת בדעתכם
הכתבה מעניינת ויפה מאוד. אני מסכימה איתכם כי יש לשלב יותר נשים בתפקידים קרביים בצה״ל. יש לשפוט את הנשים לא רק על פי המין שלהם, אלא על פי כישוריהן. אני מאמינה שנשים יכולות לבצע כל תפקיד שגבר מבצע. כל הכבוד על הכתבה הרהוטה והפתח לדיון שפתחתם. אני בטוחה כי הכתבה תתרום להעלאת המודעות!
אלונה - 25/04/2017
שתף ב שתף ב
לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...