הקשיים העיקריים בהסתגלות לגן הילדים

20/07/2017
חינוך


קשיי הסתגלות הם חלק בלתי נפרד מהשלבים שאותם עובר הילד בדרך להתבגרות מלאה. אמנם לא צריך להיבהל מקשיים מן הסוג הזה, אבל גם אין סיבה להתעלם מהם ורצוי להקדיש להם משאבים להתמודדות נכונה.

ילדים עוברים שורה ארוכה של משברים מגיל ינקות ועד תום גיל ההתבגרות. כל שלב כזה כרוך בקשיי הסתגלות, שעלולים לבוא לידי ביטוי בהתנהגות חריגה, בהתפרצויות זעם ובמקרים קיצוניים גם בתחושות של חוסר שביעות רצון, חוסר תיאבון, מחסור בשינה ואפילו דיכאון. עם זאת, ההורים חייבים לקחת את הדברים בפרופורציות ולהבין שמדובר בחלק בלתי נפרד מתהליך ההתבגרות. מצד שני, אין שום סיבה להקל ראש בקשיי ההסתגלות ואפשר גם להתמודד איתם.

ראשית, צריך להכיר את הקשיים העיקריים בהסתגלות לגן ילדים ולחלק את התקופות לפי גילאים. בגילאי 3-6 חודשים למשל ההסתגלות היא בדרך כלל קצרה וטובה כי התינוק לא ממש מודע למה שקורה סביבו, לעומת גילאי 6 חודשים עד שנה וחצי שבהם הילד כבר מבין את המשמעות של להישאר לבד. הקושי הוא עומס רגשי שעוצמתו משתנה בין הילדים ומחייבת רגישות גבוהה מצד ההורים.

מה הקשר בין קשיי הסתגלות לסוג המסגר?

כמו כן, חשוב להבחין בין קשיי הסתגלות למסגרת חדשה לבין ילד שהיה בגן ועבר לקבוצה בוגרת עם ילדים שהוא לא מכיר. במסגרת מוכרת האחריות להתמודדות עם קשיי ההסתגלות היא בעיקר של הצוות החינוכי, בעוד במסגרת חדשה נדרשת מעורבות גבוהה מצד ההורים. זו גם הסיבה בגללה חשוב כל הזמן לבחור מסגרת שבה אנשי המקצוע הם בעלי הסמכה ייעודית בחינוך לגיל הרך ולגילאים צעירים.

עוד היבט שבו הורים צריכים להיות מעורבים כדי לצמצם את קשיי ההסתגלות של הילד הוא בחירה נכונה של הגן. כדאי לבחור את הגן לפי תחושת בטן אך לא להתעלם מהמלצות של חברים, קרובים ובני משפחה. בעת בחירת הגן יש לברר מול הגננת כיצד מתבצע תהליך ההתאקלמות ולוודא שהוא עולה בקנה אחד עם תפיסת העולם של ההורים. כך ניתן למנוע התנגשות בין ערכים ולשדר לילד מסר של ביטחון ויציבות.

דרכים להתמודדות עם קשיי ההסתגלות

הכי חשוב כאמור להכיר בקשיי ההסתגלות ולא להתעלם מהם, לצעוק על הילד או להעניש אותו. יש לגלות כמה שיותר סבלנות לילד ולעשות זאת בצורה מרוכזת. מלבד שהות משותפת עם הילד לפני ואחרי היציאה לגן, צריך להקדיש לו זמן לחיבוק ארוך, שיחות ומשחקים. כדאי גם לנסות ליזום מפגשים עם ילדי הגן בשעות של אחר הצהריים ובגילאים מאוחרים ולהקשיב לחוויות שלהם.

לסיכום, הורים שמקדישים משאבים מנטאליים ופיזיים להתמודדות עם קשיי ההסתגלות של הילד יכולים לקצר באופן משמעותי את תקופת ההתאקלמות. רצוי לעשות זאת בשיתוף פעולה עם הצוות בגן ולהיות ערניים לשינויי התנהגות קיצוניים. 

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...