דירוג הדירוגים: איך מחשבים את דירוג קופות הגמל וההשתלמות שלכם

28/08/2018 | דסי ניר
חדשות


מדי כמה חודשים מפרסמים העיתונים דירוגים שונים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. אם גם אתם מתקשים להבין את הדירוג, הכתבה הבאה תעזור לכם להבין מה המשמעות של כל מרכיב בדירוג וכיצד בעצם הוא נבנה.

Shutterstock))

מדי שנה, ולעיתים אפילו מדי חודש, נוהגים העיתונים הכלכליים לפרסם את דירוג קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המצטיינות לאותה תקופה. הכתבות בדרך כלל כוללות את תמונותיהם של מנהלי ההשקעות המצטיינים או בעלי בתי ההשקעות האיכותיים, מחייכים מאוזן לאוזן. ומדוע לא, הרי יש להם סיבה טובה לאחר שקופת הגמל או קרן ההשתלמות שניהלו הוכרזה כמצטיינת. הכתבים הכלכליים נוהגים לסקור בהרחבה את ביצועיהן של הקופות והקרנות ושלל מספרים מוזכרים בכל כתבה כזו: תשואה מצטברת ותשואה ממוצעת, מדד הנזילות ומדד שארפ וכמובן – היקף הנכסים המנוהלים. כמו במצעד הפזמונים, גם דירוגים אלה כוללים תמיד טבלה מסכמת בה אפשר לראות את הקופות המובילות ואלה שפחות.

כדי להבין את הדירוג של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות חשוב להבין קודם כל מה המשמעות של כל רכיב בדירוג:

המרכיב החשוב והבולט ביותר במרבית הדירוגים הוא מרכיב התשואה, כלומר הרווחים שקופת הגמל השיגה כתוצאה מהשקעת החסכונות שלכם בשוק ההון. במקרים רבים מוצגת בדירוג תשואה נומינלית, או תשואה נומינלית ברוטו. תשואה נומינלית היא החישוב הפשוט בכמה אחוזים עלה ערך החיסכון שלכם המושקע בשוק ההון, ללא התחשבות בשינויים במדד המחירים אשר עשויים לשחוק מעט את התשואה שהושגה. ציון הברוטו מתייחס לכך שהתשואה המוצגת היא לפני שמקזזים ממנה את עלות דמי הניהול. במקרים רבים ידורגו קופות הגמל לפי התשואה הממוצעת בשלוש או בחמש השנים האחרונות, או לפי התשואה המצטברת לתקופה שבה נערכת ההשוואה בין הקופות.

נתון חשוב נוסף שמוצג בטבלאות הדירוג של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל הוא היקף הנכסים המנוהלים בכל קופת גמל. כלומר, כמה כסף הפקידו כל החוסכים באותה קופה עד כה. ככל שהיקף הנכסים המנוהלים גדול יותר, המשמעות היא שיותר אנשים חוסכים באותה קופה. מנגד, במקרים רבים יוצג גם מדד הנזילות בכל קופה, אשר מציין את היחס בין כמות הכסף המושקע באפיקי השקעה שניתנים למימוש מיידי במידת הצורך, או במקרה של משיכת כסף מקופת הגמל, לבין סך הכסף שמנוהל באותה קופה. ככל שמדד הנזילות נמוך יותר, כך קיים סיכון גבוה יותר שקופת הגמל תתקשה לאפשר לכם למשוך את כספכם בדיוק ברגע שתרצו בו. אך אל דאגה, בכל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מדד הנזילות גבוה יחסית ולא נמוך מ-70%.

מרבית הדירוגים מתייחסים בעיקר לנתוני התשואה הנומינלית או משקללים את נתוני התשואה הנומינלית עם היקף הנכסים המנוהלים. ככל שקרן השתלמות השיגה תשואה גבוהה יותר וגם היקף הנכסים המנוהלים שלה גדול יותר, כך הדירוג שלה יהיה גבוה יותר.

הדירוגים המתקדמים יותר עשויים להתייחס גם לשני מדדים מקצועיים יותר: מדד שארפ ומדד אלפא (המכונה גם מדד ג׳נסן). מדד שארפ מאפשר לנו להבין האם תשואה גבוהה של קרן השתלמות כלשהי הושגה באמצעות הגדלת רמת הסיכון בהשקעות. ככל שנתוני מדד שארפ גבוהים יותר, המשמעות היא שקרן ההשתלמות הצליחה להשיג תשואה גבוהה מבלי להגדיל את רמת הסיכון. באופן דומה, גם מדד אלפא מנסה להעריך עד כמה התשואה בחמש השנים האחרונות הושגה מבלי להגדיל את רמת הסיכון בהשקעות. מדד אלפא חיובי וגבוה יותר מצביע על ניהול השקעות טוב יותר.

מרכיבי הדירוג השונים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות מפורסמים מדי חודש באתר גמל-נט שמפעיל משרד האוצר. בפעם הבאה שאתם נתקלים בעוד מצעד קרנות השתלמות בעיתון, תוכלו להבין טוב יותר כיצד לקרוא את דירוג הקרנות ואל תתנו למדד הנזילות ולמדד שארפ לבלבל אתכם. הדירוג נבנה כדי לעזור לכם להחליט מהי קופת הגמל או קרן ההשתלמת שהכי טובים בשבילכם.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...