איך מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז?

27/06/2018
יחסים


אמנם לעתים ישנה תחושה כאילו הפרעות קשב וריכוז הן בעיה של החיים המודרניים, אבל כדאי לדעת שכבר ב-1902 תוארו ילדים בעלי תסמינים רלוונטיים והחל מ-1952 ADD הינה תסמונת מוכרת שמוגדרת במדריך ה-DSM שמרכז את כל ההפרעות הנפשיות. יחד עם זאת אכן במאה ה-21 ישנה עלייה ניכרת במודעות לקשיי קשב וריכוז, היקף האבחונים גדל מאוד וכמו כן ישנן אפשרויות רבות יותר להקל על בעלי קשיים אלה.

המאפיינים העיקריים של הפרעות קשב וריכוז

הפרעות קשב וריכוז נחלקות לשני סוגים – ADD ו-ADHD. במקרה הראשון ישנם "רק" קשיי קשב וריכוז ואילו במקרה השני מתווספת גם היפראקטיביות.

בכל מקרה המאפיינים העיקריים של הפרעה זו הן קושי ממשי ביכולת לשמר רמת קשב רצויה לאורך זמן וכן מיקוד יתר של הקשב. בעלי ADD או ADHD יתקשו לתפקד כפי שמצופה מהם במסגרת מערכת החינוך, וגם באינטראקציות חברתיות שונות עלולים קשיים אלה לפגום ביכולת של הילדים למצות את האינטראקציה. בין השאר עלולות הפרעות הקשב והריכוז לבוא לידי ביטוי בקושי בקריאה (למשל עקב הסחות דעת רבות), לעתים סף התסכול הינו נמוך מאוד ביחס לבני אותו גיל, חוסר שקט הוא עוד סימפטום נפוץ וכך גם קשיים בתקשורת הבינ-אישית.

הפן הפיזי של הפרעת הקשב והריכוז

חשוב להבין כי הפרעות הקשב והריכוז נובעות מהבדל של ממש במבנה המוח, כך שאין טעם לכעוס על ילדים בעלי קשיים אלה. בין השאר ניתן לזהות הבדלים מהותיים בקורטקס (אזור בקליפת המוח שאחראי על ארגון, תכנון, שליטה בדחפים וריכוז, וכן על הפרשת נוירו-טרנסמיטורים שמשפיעים על הפן הנפשי ובהם סרוטונין ודופמין), באזור שנקרא Anterior Cingulate Gyrus, במערכת הלימבית העמוקה שבין השאר שולטת על מצב הרוח ועוד.

עוד כדאי לדעת כי נהוג לסווג בעלי הפרעות קשב וריכוז ל-6 סוגי טיפוסים: "קלאסי", ליקוי קשב, מיקוד יתר, טיפוס של האונה הטמפורלית, טיפוס מהסוג הלימבי וטיפוס מסוג "מעגל האש".

איך להפחית את עוצמת הסימפטומים?

כאמור להפרעות הקשב והריכוז ישנו גם מקור פיזי וכן הן תוצר של גנטיקה. יחד עם זאת ישנם מרכיבים שונים בחיי היומיום שמשפיעים גם הם על עוצמת הסימפטומים, ועליהם כן יש לנו שליטה. בפרט מומלץ לצמצם את החשיפה לזיהום אוויר (ככל האפשר בעולם המודרני) ועוד יותר מכך לשמור על תזונה נכונה – מינימום פחמימות ריקות וסוכרים ויותר ירקות. גם פעילות גופנית משפרת את איכות החיים של בעלי ADD או ADHD במידה ניכרת.

עוד כדאי לדעת כי ויסות חושי לא תקין מהווה גם הוא במקרים רבים מקור להיווצרות הפרעות קשב וריכוז. בהתאם טיפול ב-SPD (ראשי תיבות של Sensory Processing Disorder) עשוי לתרום לשיפור גם מבחינת הקשב והריכוז של הילד או הילדה, כשהבסיס בכל מקרה חייב להיות אבחון מקיף ומדויק.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...