איך בונים אולפנים ביתיים מקצועיים במינימום הוצאה?

22/11/2022
עסקים וכלכלה

בעבר הייתה הפרדה ברורה למדי בין 'אולפן ביתי' לבין 'אולפן מקצועי'. היום, כשניתן למצוא ציוד איכותי במחירים נוחים ובנוסף ישנו ידע רחב היקף לגבי תכנון האקוסטיקה, גם אולפנים ביתיים יכולים להיות מקצועיים מאוד. למעשה, אפשר לבנות אולפן ביתי שיניב תוצאות משביעות רצון בעלות נמוכה למדי – ובפרט אם מיישמים את הטיפים הבאים.

מחשב ותוכנות

המוח של אולפנים ביתיים הוא המחשב, התוכנות שמותקנות עליו וכרטיס הקול שיש בו. בעיקרון יש צורך במחשב חזק ובעיקר בעל זיכרון גדול, אבל לפחות בשלב הראשוני תוכלו להשתמש גם במחשב שממילא קיים אצלכם בבית – ולשדרג אותו בעתיד אם ייווצר בכך צורך. כרטיס קול יכול להיות פריט יקר, אבל גם מבחינה זו אין חובה להשקיע סכומי כסף גבוהים מיד בהתחלה, ובהחלט אפשר "להסתפק" בכרטיס שמאפשר שני ערוצי הקלטה. מבחינת התוכנות, המומלצות ביותר הן קיובייס, אבלטון ו-Pro Tools. ניתן לנצל את העובדה שהן מאפשרות התנסות חינמית לפרק זמן מסוים, ורק לאחר מכן לבחור את זו שהכי התחברתם אליה.

מיקרופונים ואוזניות

מיקרופון איכותי הוא חובה. בהתאם רצוי להעדיף מיקרופון קונדנסר שמתאפיינים ברגישות גבוהה מאוד ולכן קולטים את כל הצלילים ואת כל הפרטים הכי קטנים. אפשר גם להסתפק במיקרופון דינמי, אם כי סביר להניח שתוך זמן לא רב תרצו לעבור לקונדנסר. לגבי אוזניות, באולפנים מקצועיים תמצאו לרוב גם אוזניות פתוחות לניטור וגם אוזניות סגורות עבור הקלטות ללא דליפות. אולפנים ביתיים יכולים לעבוד גם עם סוג אחד בלבד, בתנאי שהוא נוח לשימוש ממושך.

מוניטורים

מוניטורים, כלומר רמקולים לאולפן הקלטות, יכולים להיות יקרים מאוד. כדי להוזיל את עלות בניית האולפן הביתי ההמלצה היא לערוך סקר שוק מקיף ולבדוק מגוון רחב במיוחד של אפשרויות – עד שתמצאו מוניטור שגם נמצא בתוך מסגרת התקציב וגם מספק את איכות הסאונד הרצויה (זו עלולה להיות מטלה תובענית, אבל בהחלט לא משימה בלתי אפשרית).

אולפנים ביתיים – אקוסטיקה מיטבית

מרכיב חשוב נוסף בתכנון אולפנים ביתיים הוא האקוסטיקה. כדי שכל הקלטה תשקף באופן המדויק ביותר את המוזיקה המושמעת באולפן, ישנם מספר דגשים שאסור להתפשר עליהם (ומאחר שהם לא מנפחים את עלות ההקמה של האולפן, אין בעצם סיבה להתפשר).

הדגש הראשון הוא מבנה החדר שיהפוך לאולפן: מומלץ לבחור חדר שהרוחב והאורך שלו שונים במידה משמעותית, ושבנוסף שתי המידות הנ"ל שונות מהגובה. למשל – חדר שרוחבו 5 מטרים, אורכו 2 מטרים וגובהו 3 מטרים.

דגש שני הוא הקירות – קירות גבס לא מתאימים לאולפן ביתי, וכמו כן יש לתלות פלטות סופגות על הקירות במרווחים קבועים האחת מהשנייה כדי למנוע הדהודים מעצבנים כתוצאה מתופעות פיזיקליות הקשורות לגלי קול.

דגש שלישי הוא כיסוי של התקרה בספוג בולע גלי קול, ועוד המלצה היא להציב את המוניטורים ואת עמדת ההאזנה כך שייווצר משולש שווה צלעות שאורך הצלע שלו היא פחות או יותר מטר.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...