למה חשובה כל כך רשות המים ומה קרה לאחר הסירוב של ערן פולק לעמוד בראשה?

05/03/2018
סביבה וקיימות


מים הם אחד המשאבים המשמעותיים ולמעשה המשאב הבסיסי ביותר בכל מדינה ובפרט בישראל שבה הצורך במים גדל בקצב מהיר ולעתים קשה לספק את כל הביקוש. על-מנת שמשק המים יתנהל באופן מיטבי, הוקמה כבר ב-1959 רשות המים, או בשמה המלא: הרשות הממשלתית למים ולביוב. לנוכח תפקידה החשוב מאוד של הרשות, ישנה כמובן חשיבות לזהות העומד בראשה - לצורך קביעת מטרות וחתירה נמרצת למימושן ביעילות ומתוך מחשבה הן על הטווח הקצר והן על הטווח הארוך - ובוודאי שמצב שבו אין לרשות המים מנהל קבוע הוא מצב בעייתי מאוד.

המועמד האידיאלי - שסירב לתפקיד החשוב

בשנת 2016 סיים אלכסנדר קושניר את תקופת כהונתו כמנהל רשות המים וזאת לאחר 5 שנים בתפקיד. לקראת פרישתו של קושניר פורסם מכרז על-מנת למצוא לו מחליף ראוי, וכונסה ועדת איתור. כאמור, בכל נקודת זמן מנהל רשות המים הוא תפקיד רב חשיבות, ובפרט היה כך באותם ימים שכן על הפרק עמד תיקון 27 לחוק המים (שנועד לתקן עיוותים במבנה התעריפים לצרכנים השונים, ובמיוחד את אפלייתם של הצרכנים הפרטיים ביחס לחלק מהחקלאים) ובנוסף התקיים דיון ציבורי ער בנוגע לתאגידי המים ולצורך לצמצם אותם.

ועדת האיתור המליצה על ערן פולק שקודם לכן כיהן במשרד האוצר בתפקיד המשנה לממונה על התקציבים, ובנוסף כלל הרזומה שלו את תפקיד רכז האנרגיה והמים באגף התקציבים. במסגרת תפקידו זה היה פולק שותף מלא לשינוי המשמעותי ברשות המים בשנת 2006 (כחלק מיישום מסקנותיה של ועדה מיוחדת בכנסת שפעלה בתחילת המאה ה-21 כדי לזהות את הגורמים שהביאו לכך שמשק המים כמעט וקרס). בנוסף היה פולק שותף לרפורמות המשמעותיות בתאגידי המים ובחברת מקורות, וגם חלק מגוף שפעל למען הבראת ושדרוג משק המים בקזחסטן מטעם הבנק העולמי, כך שמן הסתם הוא היה מועמד אידיאלי לתפקיד מנהל רשות המים.

הבעיה הייתה שלאחר שהמועמדות ירדה מהפרק - ככל הנראה עקב רצונו של ערן פולק להתמנות לתפקיד הממונה על התקציבים באוצר - לא נבחר מועמד חלופי מבין אלה שהציעו את עצמם לתפקיד רב החשיבות של ראש רשות המים, והרשות התנהלה ללא מנהל נבחר וקבוע במשך חודשים רבים.

תפקידיה של רשות המים בישראל

בסופו של דבר - לאחר ביקורת ציבורית משמעותית כולל פנייה של התנועה לאיכות השלטון לשר האנרגיה (וליועץ המשפטי לממשלה, שכן על-פי החוק מינוי ממלא מקום לתפקיד עובד מדינה ליותר מ-3 חודשים מוגבל למקרים מיוחדים) - נמצא מועמד מתאים לתפקיד מנהל רשות המים במקום ערן פולק: גיורא שחם. הרזומה של שחם מרשים מאוד, וב-2012 הוא אף נבחר להדליק משואה בהר הרצל לנוכח תרומתו הרבה למשק המים בארץ. בין השאר הוביל שחם את הפרויקט רחב ההיקף של שיקום אגמון החולה, עמד בראש הצוות ההנדסי ליישום פרק המים של הסכם השלום בין ישראל לירדן ועבד שנים רבות בתפקידי מפתח בחברת מקורות.

האתגרים העומדים בפני שחם, ובמיוחד לאחר שבמשך חודשים רבים התנהלה רשות המים ללא מנהל קבוע. כדאי לדעת כי רשות המים היא זו שמפקחת על איכותם של מי השתייה כמו גם על איכותם של המים המשמשים לצרכים אחרים (תעשייה, חקלאות), קובעת את מדיניות הקצאת משאב חיוני זה למגזרים השונים, פועלת על-מנת להגביר את התפוקה המקסימלית של מים, בעיקר מקורות חדשניים (התפלה וטיהור שפכים) ועוד. עוד כדאי לדעת שמנהל רשות המים הוא האדם היחיד שמוסמך לפתוח את סכר דגניה כשיש חשש שהכנרת תציף את סביבתה וכן היחיד שקובע מה יהיה גובה הקו האדום ובעצם מתי יישאבו מים מהאגם הלאומי ומתי לא.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...