תרבחו ותסעדו

29/04/2016 | ניסים קלדרון
חדשות

הנה זה בא - השלב הבא להשמנת יתר עומד בפתח, ולאחר הוספת כמות רצינית של קלוריות בימי חג הפסח והמצות, נכנס לו בהילולה גדולה ובשאגות "קולולולולו" חג המימונה הנהוג אצל יהודי מרוקו, שהפך ברבות השנים לחג לאומי.

כמידי שנה וכמסורת של יהודי מרוקו שהחלה במאה ה-18, במוצאי שביעי של פסח, באיסרו חג כ"ב בניסן, דלתות בתי המארחים נשארות פתוחות לכל אזרח שרוצה להיכנס, לאכול ולשמוח יחד עם בני המשפחה ואורחים מזדמנים. זיקני העדה מספרים שהמקור לחג הוא זהירות היתר שהייתה מקובלת במהלך ימי הפסח בהזמנת אורחים לאכול איש אצל רעהו, כדי להימנע מאכילת חמץ. לכן מוזמנים כולם להגיע להתארח אצל המשפחות לאחר החג הכשר. זאת כדי להראות לאורחים שלא הוזמנו בחג הפסח, שהדבר לא היה בגלל שנאה אלא בגלל חומרה והקפדה על כשרות, ועכשיו אפשר לאכול דברי מתיקה ולשמוח כאחים זה לזה.

משך הדורות ניתנו פרושים שונים למקור השם "מימונה": חלקם קושרים את השם של הרב מיימון הדיין האב של הרמב"ם, שיום החג חל ביום פטירתו כ"ב בניסן. אחרים סבורים שהמקור הוא מהמילה הערבית "מימון" שפירושה "מזל והצלחה", שזה גם יום סגולה לזיווג ופרנסה טובה. אך הסברה הרווחת בעיני רבים מתוך העדה המרוקאית החיים בישראל, וקיבלה חיזוק מסיור לימודים עם כתבי תיירות שערכתי בבית הכנסת היהודי במרקש ומפי הרב הראשי במקום, היא שיבוש השם "אמונה" בגאולת עם ישראל. אצלנו לא בני העדה המרוקאית, תושבי ישראל ובמיוחד תושבי פתח-תקווה, לא חשוב מקור השם ופירושו - תנו לנו עוד ימים רבים כאלה, של שמחה, קבלת פנים והכנסת אורחים כה מיוחדת הנהוגה אצל האחים שלנו בשלל צבעים, ריחות ושמחה. ואז נדע שהגענו לרגע לו מייחלים אבותינו ז"ל –"שבת אחים גם יחד" ולא רק במימונה. אמן ואמן. 

פורטל פ"ת נטו מברך בברכה המסורתית "תרבחו ותסעדו" את אחינו בני העדה המרוקאית.

ללוח אירועי המימונה בפתח תקווה לחצו כאן

רוקדים במימונה

 

המלך מוטי קקון וההיסטוריון ניסים קלדרון

שתף ב-

תגובות

תחגגו ותשמחו ותשמחו אנשים
יופי של עם , גם המזמינים וגם המוזמנים נהנים, אז מה צריך יותר. בריאות טובה , שמחה בלב , ים של אהבה ואריכות ימים
יעל קפיטולניק - 10/04/2015
שתף ב שתף ב
לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...