פונדקאות ואימוץ

08/03/2021
איכות חיים


הבאת ילד לעולם היא הזכות הגדולה ביותר שיכולה ליפול בחלקו של אדם. זוגות שאינם יכולים לממש את זכותם בצורה הטבעית פונים לאפיקים אחרים על מנת לממש את זכותם להורות. פונדקאות ואימוץ הם הדרכים המקובלות במקרים כאלו.

תהליך הפונדקאות הוא הליך בו זוג, או אם יחידנית הרוצים לאמץ ילד משתמש בשירותיה של אם פונדקאית, שנושאת ברחמה את העובר, ובסוף ההיריון מוסרת אותו להורים המיועדים, כפי שנקבע מראש.

בעשורים האחרונים זוגות ישראלים רבים פונים למימוש זכותם לתהליך פונדקאות, בארץ ובחו"ל. 

(פריפיק ברישיון)

פונדקאות בישראל

הליך פונדקאות בישראל מחייב פיקוח הדוק של מוסדות המדינה ועמידה בתנאים מסוימים. 

על מנת להיקשר עם אם פונדקאית ב"הסכם לנשיאת עוברים":

* ההורים המיועדים הום זוג של איש ואישה או אישה יחידה ללא בן זוג.

* ההורים המיועדים הם בגירים, כאשר גיל האישה לא עולה על 53 שנים.

* ההורים המיועדים הם תושבי ישראל.

* אין להם יותר משני ילדים.

* האם המיועדת והאם הפונדקאית הן בנות אותה דת.

* ההליך מתבצע מרצון חופשי ובהסכמה.

* ההליך מאושר על ידי פסיכולוג ורופא מוסמכים.

* הזרע המשמש להליך הוא של האב המיועד, ואם מדובר באם יחידנית אז הביצית תהיה שלה.

* כל ההליך יבוצע בישראל למעט מקרים חריגים.

לביצוע ההליך בישראל קיימים מספר יתרונות - הוא מתבצע בבתי חולים ישראלים על ידי רופאים שההורים המיועדים בוחרים, האם הפונדקאית היא יהודייה דוברת עברית, והשחרור מבית החולים לאחר הלידה מתבצע מהר מאוד, כשלושה ימים לאחריה.

מצד שני, בישראל התהליך יקר וממושך יותר מבארצות אחרות בהן בדרך כלל ישראלים מבצעים אותו, כמו גיאורגיה ואוקראינה. הסכם נשיאת עוברים בישראל נע סביב עלות של 220,000 שקלים, כאשר מלבד זאת כל הטיפולים הרפואיים ממומנים על ידי ההורים המיועדים וקיימים בנוסף לכך תשלומי אקסטרה במקרים כמו ניתוח קיסרי או לידת תאומים.

פונדקאות בחו"ל

הליך הפונדקאות משתנה מאוד ממדינה למדינה, כאשר בכל אחת קיימים חוקים ורגולציות אחרות. מדינת ישראל מכירה בפונדקאות שבוצעה בחו"ל, והיא מחייבת בדיקת DNA בין התינוק להורה הגנטי. רק לאחר אישור הבדיקה יונפק לתינוק דרכון ישראלי והמשפחה הטרייה תוכל לעשות דרכה חזרה ארצה.

כמקרה בוחן של פונדקאות בחו"ל ניקח כדוגמא את גיאורגיה, בה ישראלים רבים מבצעים את התהליך. 

בגיאורגיה התהליך מבוצע על ידי קליניקות פרטיות ולא בבתי חולים ממשלתיים. 

העלות הבסיסית של הסכם נשיאת עובר עם האם הפונדקאית היא 155,000 שקלים, כאשר קיימים תשלומים נוספים שברוב המקרים עלותם נמוכה מבישראל. 

אימהות פונדקאיות בגיאורגיה הן נשים מקומיות אשר אינן יהודיות, ועל יהיה צורך לבצע גיור על מנת שהתינוק יחשב כיהודי בעיני ההלכה. ההליך עצמו הוא לרוב קצר יותר ויעבור חודש בודד מחתימת החוזה עד לתחילת טיפולי ההפריה החוץ גופית, בניגוד לישראל בה פרק הזמן הזה יכול להתארך לשמונה חודשים. 

החוק הגיאורגי מציב תנאים ורגולציות אחרות מהחוק הישראלי בנוגע לזהות ההורים המיועדים.

כמובן שבכל מדינה קיימים תנאים אחרים ותהליך הפונדקאות משתנה ביניהן. על מנת לבחור את המקום האידיאלי לבצע בו תהליך כה מורכב ורגיש מוכרחים ההורים המיועדים לצלול לעומק של החוקים והדקויות המשתמעות מהם. 

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...