סערת ה Superfish - מה זה Adware והאם היא באמת מסוכנת?

24/02/2015 | גיל נוילנדר
חדשות

הגילוי של תוכנת הפרסומות שהגיעה מובנית בכמה מדגמי המחשבים הניידים של לנובו יצרה סערה לא קטנה. אבל Superfish  היא לא תוכנת הפרסומות היחידה – מהי תוכנת Adware, האם היא מסוכנת ואיך תהיו בטוחים שאין לכם אחת על המחשב?

החשיפה של תוכנת הפרסומות הישראלית המגיעה מותקנת מראש על כמה מדגמי המחשבים הניידים של חברת לנובו יצרה סערה לא קטנה – גם בגלל הגילוי עצמו וגם בגלל הקשר למספר חברות ישראליות שקשורות לפרשה.

למי שאינו מעודכן, תוכנת ה "Superfish", שנתגלתה על כמה מהדגמים של המחשבים הניידים של לנובו, היא "תוכנת פרסומות" או באנגלית Adware. בניגוד לכמה מכותרות המלחיצות מסוף השבוע נדגיש שתוכנות Adware הן לא וירוס והן לא בהכרח מסכנות את המשתמשים. אבל, וזה 'אבל' גדול, הן מהוות פרצת אבטחה פוטנציאלית שדרכה ניתן לפרוץ לכם למחשב, לעקוב אחר הרגלי הגלישה שלכם, לאסוף מידע אישי ואפילו להחדיר וירוסים ותוכנות זדוניות מהסוגים המסוכנים באמת.

לא כל תוכנות ה Adware הן זדוניות. התפקיד שלהן הוא להציג לכם פרסומות, אבל עם הכמויות האדירות של הגולשים במיליוני אתרים שונים איך ניתן לדעת איפה נמצא קהל היעד שלו מיועדות הפרסומות? תוכנות ה Adware בעצם עוקבות אחר הרגלי הגלישה שלכם והתחומים בהם התעניינתם במהלך הגלישה כדי להציג לכם פרסומות רלוונטיות. על פניו נשמע מצוין – למה לטבוע בים של פרסומות לא רלוונטיות כשניתן לקבל פרסומות שאולי באמת יועילו לי? ובכן, כל תחום ה Adware נמצא בתחום האפור מבחינה חוקית ולמעשה שום דבר לא מונע מהן מלהציג לכם "פרסומת" עם קישור להתקנת תוכנת ריגול שתנסה להשיג יותר מידע מ"תחומי העניין" שלכם.

רמת התחכום, ויכולות ההתחמקות מזיהוי שניתן לראות בחלק מתוכנות ה- Adware שנחשפו בעבר, מראות שהן רחוקות מלהיות פרסומות תמימות, וחלקן אף מתעדות את חיפושים שלכם בגוגל (או מנועי החיפוש האחרים) על מנת להתאים לכם את הפרסומות (או ההונאות) "באופן אישי".

כך תגלו ותסירו תוכנות Adware  מהמחשב שלכם:

אפילו הבדיקה שאמורה לחשוף אם מותקנת לכם תוכנת Adware כלשהי על המחשב עלולה להיות מעט מאתגרת – לא כל פרסומת שאתם רואים ברשת אומרת שיש לכם Adware על המחשב מצד אחד, ומצד שני תוכנות ה Adware המתוחכמות יותר יודעות להסוות את עצמן מגילוי פשוט.

אבל ישנם כמה סימנים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה - כמו פרסומות שנפתחות גם שהדפדפן סגור או כשאתם משתמשים בתוכנות המותקנות על המחשב שאינן מחייבות חיבור לאינטרנט או כאשר אתם מנותבים לאתרים אחרים ממה שהקלדתם בשורת הכתובת בדפדפן.

1. בדקו את תיקיית הסימניות והמועדפים שלכם

רמזים להימצאות של תוכנת Adware על המחשב יכולים להופיע כסימניות חדשות או אתרים "מועדפים" חדשים בדפדפן שלכם – שלא אתם הוספתם. בנוסף, אם "דף הבית" שלכם השתנה פתאום למשהו אחר ממה שהגדרתם מדובר, ככל הנראה, ב Adware. במקרה כזה כדאי לבקר בהגדרות המחשב ולבדוק אם הותקנו לתוכנות מוזרות או לא רצויות לאחרונה, ואם מצאתם כאלה אז להסיר אותן.

2. חסמו "חלונות קופצים" בדפדפן

הרבה מתוכנות ה Adware מותקנות על המחשב כאשר אתם לוחצים על מודעת פרסומת "קופצת" (Pop Up), אז דבר ראשון הקפידו לא ללחוץ על הודעות כאלה והימנעו מביקור באתרים מפוקפקים שמציגים הרבה פרסומות כאלה – כדי שלא תלחצו בטעות. בנוסף, ניתן להגדיר חסימה של פרסומות כאלה בהגדרות הדפדפן.

לדוגמה בכרום כנסו ל"הגדרות תוכן", תחת "הגדרות הפרטיות" בתפריט ההגדרות של דפדפן. בתפריט שייפתח חפשו את "חלונות קופצים", בחרו באופציה שחוסמת אותם ולסיום לחצו על "בוצע" לשמירת ההגדרות.

3. היזהרו מתוכנות חינמיות

בהרבה מהמקרים תוכנות ה- Adware למיניהן חודרות למחשב כרכיב נסתר באותן תוכנות "חינם", כאשר "הסכמתכם" לקבל אותה קבורה עמוק בתוך 'תנאי השימוש' אותם אישרתם מבלי לקרוא כשהתקנתם את התוכנה. מומלץ להימנע מהתקנה של תוכנות חינמיות ממקורות מפוקפקים או אלמוניים, מבלי שלפחות ניסיתם להשיג ביקורת על התוכנה ממקורות עצמאיים וניטרליים לפני ההתקנה.

4. עקבו אחר תהליך ההתקנה ותנאי השימוש

לפעמים, כאשר אתם מתקינים תוכנה חדשה, אתם מקבלים איתה כל מיני תוספות בלתי רצויות – כמו סרגלי כלים ושאר ירקות. במקרים רבים תוכלו להימנע מהתקנה לא רצויה אם תסירו את הסימון מהתיבה ששואלת אם אתם מעוניינים בתוספת. בנוסף, עיון ב"תנאי השימוש" יכול לחסוך מכם מפח נפש בעתיד, אך מי מאתנו באמת טורח לקרוא אותם? אך אם מדובר בתוכנה חינמית שמוטלת בספק, נסו לכל הפחות לעשות חיפוש אחר מילים כמו "פרטיות" או "פרסומות" וודאו שאתם לא מאשרים לתוכנה לעקוב אחריכם ואחר הרגלי הגלישה שלכם.

5. אל תתעלמו מהתראות הדפדפן

דפדפנים כמו כרום ופיירפוקס יזהירו אתכם אם תוכנה כלשהי מנסה להתקין הרחבות על הדפדפן שלכם – תוכנות Adware רבות מתוקנות באופן הזה אז לא כדאי להתעלם. קראו את ההתראה, ואם אתם לא מזהים או מעוניינים בהתקנה - בטלו אותה. אבל לא תמיד תקבלו התראה כזו, לכן מומלץ לבדוק מדי פעם אילו הרחבות מותקנות לכם על הדפדפן ולהסיר הרחבות מיותרות.

6. היזהרו מ “Anti-Adware”  חינמיים

האינטרנט עמוס בכל מיני תוכנות המתיימרות להציג את עצמן כ Anti-Adware – למעשה רובן הן Adware בעצמן, ולעיתים קרובות גרועות יותר מה Adware שאולי כבר יש לכם על המחשב. קיימות תוכנות ייעודיות טובות ולגיטימיות להסרת Adware, אז היזהרו ממלכודות. התוכנה AdwCleaner היא תוכנה טובה להסרת Adware.

7. ודאו שתוכנת האנטי וירוס שלכם מעודכנת

וודאו שעל המחשב שלכם מותקנת תוכנת אנטי וירוס או חבילת אבטחה אמינה וודאו שהיא בתוקף ומעודכנת בחתימות האיומים האחרונות. למרות שתוכנות Adware רבות מנסות להסוות את עצמן כתוכנות לגיטימיות, הן לעיתים מסווגות כתוכנות זדוניות או מסוכנות באופן פוטנציאלי ותוכנת האנטי וירוס תתריע על כך למשתמש.

  

לכתבות נוספות בנושא אבטחה, מחשבים ואינטרנט

גיל נוילנדר - מנכ"ל ESET ישראל

ESETאודות

חברת ESET הינה ספקית בינלאומית של תוכנת האנטי וירוס NOD32 וחבילת האבטחה ESET Smart Security לארגונים בגדלים שונים וצרכנים פרטיים. החברה מיוצגת ברחבי העולם כולו ביותר מ-180 מדינות וסניפיה המרכזיים ממוקמים היום באנגליה, ארגנטינה, סלובקיה וכמובן ארצות הברית. בישראל, מיוצגת ESET באופן בלעדי על ידי חברת קומסקיור, המפעילה בארץ מרכז פתרונות ותמיכה טכניים בשפה העברית.

רוצים שגם החברים שלכם יקראו את הכתבה?

שתפו אותם ע"י לחיצה על כפתורי הרשתות החברתיות - כאן:

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...