לראשונה בעולם: טבע ונוף במחלקת טיפול נמרץ

02/05/2016


עמותת ידידי בית חולים בילינסון יזמה פרויקט מיוחד המסייע לחולים פוסט טראומטיים בתהליכי החלמתם באמצעות כלים אמנותיים.

האשפוז בטיפול נמרץ מלווה בחרדה, מתח ואי וודאות. כ- 20% מהמטופלים בטיפול נמרץ חווים סימפטומים של פוסט טראומה לאחר שחרורם מבית החולים. גם בני משפחתו של המטופל חווים סימפטומים של פוסט טראומה בעקבות אשפוז יקירם בטיפול נמרץ. על מנת לצמצם את החוויה השלילית וליצור חוויה חיובית ככל האפשר, יזם פרופ' פייר זינגר, מנהל מחלקת טיפול נמרץ כללי בבילינסון יחד עם אורלי מסקין – מנכ"ל עמותת ידידי בית החולים, פרויקט ייחודי וראשון מסוגו בעולם – חדר אשפוז ובו מוקרנים סרטים המדמים תחושה של שהייה בטבע תוך צפייה בנופים משתנים של יערות, חוף ים, ציפורים עפות בשמים בליווי קולות וצלילים.

פרופסור פייר זינגר

לדבריו של פרופ' זינגר, בכל העולם מנסים הרופאים למגר את התופעה ולצמצם את החוויה השלילית מהשהייה בטיפול נמרץ, עד כמה שניתן. אולם, על פי המחקרים, חמישית מכלל החולים מתמודדים לאחר האשפוז במחלקת טיפול נמרץ עם תופעות רגשיות של חרדה וקושי להתמודד עם חווית האשפוז. זאת כתוצאה מחוסר הוודאות, תחושת הפחד מהצפוי לבוא וחוסר היכולת לבטא את תחושותיהם עקב סוג הפציעה או הנשמה.

"מדובר בפיילוט בו החלטנו לנסות ולייצר חוויה חושית, שתעזור לפצועים ולחולים הקשים להפחית  את הסימפטומים הרגשיים הקשים לאחר האשפוז. החוויה המרגיעה של השהייה בטבע תוך שימוש בחושי הראייה והשמיעה, יכולה לעזור וליצור חוויה חיובית זו בזמן הטיפול ולאחריו", אומר פרופ' זינגר.  

קיימת אפשרות נוספת עבור חולים הנמצאים ברמות שונות של תרדמת, בהם ניתן להקרין סרטוני וידאו של טבע תוך שימוש בתאים שמתפתחים כדי לעודד תהליכי ריפוי למוח זאת על בסיס מחקרים שהראו שסרטונים אלו יכולים לעורר את המוח מהמצב בו הוא נמצא.

הספרות המקצועית מציגה את חשיבותה של אמנות ויזואלית בסביבה רפואית ומציינת את ההשפעה המיטיבה שלה על המטופלים. הפחתת מתח, כאב וחרדה. המחקרים מצביעים במיוחד על הדמיות טבע כמפחיתי מתח, וכבעלי יכולת שיקומית. מחקרים נוספים מתייחסים להשפעה החיובית של מוסיקה וצלילים על החולים.

השפעות אלה נבחנו גם באמצעים טכנולוגיים, כגון מדידת לחץ דם, מתח השריר וקצב הלב, הקשורים לרמת מתח. בעזרתMRI  תפקודי הוכיחו כי שילוב של צלילים עם אלמנטים ויזואליים, שהינם קוגניטיביים, הוגברה פעילות חלקים חשובים במוח.

הפרויקט נשען על מגמה כלל עולמית שבה הוכח כי נופי טבע משפרים החלמה של מטופלים (מתוך תפיסה זו בבילינסון, שוכן גן פסלים אליו משקיפים חלונות חדרי המאושפזים).

אורלי מסקין, מנכ"ל עמותת ידידי בית החולים, גייסה לפרויקט המיוחד את האמנית הרב תחומית, מוריאל סלינגר, אשר ביקשה לתרום יצירת אמנות אישית "וידאו מפינג", לבי"ח בישראל.

מוריאל תרמה את היצירה לזכר אביה ודודתה שנפטרו ממחלת הסרטן.  למוריאל היה חשוב לקשר בין אמנות לרפואה באמצעות  פיתוח של אמנות שמשלבת את מוטיבים של החיים, טבע ווידאו ארט.

לחדשות נוספות בפתח תקווה

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...