חרדה כלכלית - מעט כסף, הרבה חרדות?

01/04/2018
איכות חיים

 

כסף הוא אחד הגורמים המרכזיים והמשמעותיים ביותר המניעים לאורך השנים את העולם כולו בעידן המודרני. אנשים משתמשים בכסף לצרכי פרנסה, רווחה כלכלית, לקיום ושמירת איכות חיים מתאימה, לקידום מטרות שונות ועוד. הכסף מספק יתרונות חשובים לכל אחד אבל מנגד יכול עלול לגרום לחרדות קיומיות ברמות שונות – כאשר אחת החרדות השכיחות ביותר כיום בעולם היא החרדה הכלכלית.

הגורמים, נסיבות והסימפטומים

חרדה הכלכלית עלולה להתרחש בנסיבות שונות. לעיתים, נוצר פחד מכך שאין ברשותנו די כסף לצרכים השוטפים, לקיום חיים נורמאליים בהווה או בעתיד. אחת החרדות הנפוצות ביותר בהקשר זה מקורה בקושי לשמור על רמת חיים מסוימת שנתפסת כרמת חיים בסיסית או מינימאלית אליה כל אדם ראוי. החיים מתחתיה נחשבים לחיי דלות בעיני הסובל, ולכן, האדם מנסה לחיות את חייו באופן הגדול על יכולותיו הכספיות, כך, הוא  חי בחרדה כלכלית קבועה.

חרדה אחרת עלולה לצוץ עקב משבר וחסך כספי שהיה קיים בעבר וגרם לצלקות עמוקות שמשפיעות על ההתנהגות בהווה. חרדה כלכלית אחרת מאפיינת דווקא אנשים בעלי הכנסה כספית גבוהה ובעלי נכסים והון. אלו מפחדים לאבד את הונם במקום לחשוש מהחסר, הם חרדים לגורל הכסף שצברו ולדרך שבה הם בוחרים להשתמש בו. קיימים מקרים בהם האנשים אינם מבזבזים מעבר לצרכים המדויקים שלהם וישנם מקרים אחרים בהם אנשים עסוקים בלרכוש דברים שהם לא יכולים לממן כדי ליצור תחושת עמידות, מה שגורם בפועל להחמרת מצבם  הכלכלי ובעקבותיו להחמרת החרדה הנלווית לו.

הסימפטומים לחרדה כלכלית מתבטאים לרוב ברמה הפיזית והנפשית ועלולים להגיע בדרגות חומרה שונות - ברמה הפיזית מופיעים במרבית המקרים סימפטומים דוגמת כאבי ראש, הזעת יתר, דפיקות לב וכו'.
ברמה הנפשית ניתן להבחין בחוסר שקט נפשי, עייפות, חוסר ריכוז ומחשבות טורדניות כל העת.

אז מה עושים?

במקרים של הימצאות חרדה כלכלית חוזרת, כדאי לנסות לטפל בדבר מוקדם ככל האפשר, מיד כאשר מאתרים את התופעה מאחר והצטברות של חרדות עלולה לגרום לנזקים גופניים ונפשיים כאחד שחלקן לעיתים גם בלתי הפיכות. הטיפול היעיל ביותר במרבית המקרים כיום מתבצע באמצעות גישה קוגניטיבית–התנהגותית, טיפול אשר תורם לפתרון בעיות החרדה ולשיפור באיכות החיים.

>> קראו כאן עוד על חרדה כלכלית - כיצד לטפל ולנהל את הפחד והכסף.

הליך הטיפול כולל שיחות שמתבצעות במהלך פגישות שמספרן נקבע על פי הצורך ולפי התקדמות המטופל. בפגישה או בפגישות הראשונות מנסה להבין המטפל על הסיבות בעטיין הגיע המטופל אליו. במהלך השיחות המטפל מנסה להבין את דפוסי החשיבה הגורמים לחרדות ומאתר עבור הסובל דפוסי חשיבה חיוביים, בריאים ויעילים שיסייעו לו להתגבר.

ברמה ההתנהגותית מאתר המטפל דרכים יעילות להתמודדות מול המצבים שמעוררים את החרדות ויוצר עבור לקוחו כלים שמסייעים בכל פעם שהחרדה עלולה להתרחש. כל אדם מגיב אחרת במצבים שונים, ומשום כך,  הטיפול משתנה בהתאם למטופלים ומותאמים אישית לכל אחד. הכול מתנהל בהדרגתיות ושלב אחר שלב עד לשיפור משמעותי בחיי המטופל.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...