אשך טמיר - אשך חבוי בבטן

27/02/2022
איכות חיים


הרבה תקלות יכולות להתרחש במהלך ההיריון והלידה, אך רובם כיום מאותרים מראש, וחלקם מטופלים עוד לפני שהם באים לידי ביטוי. אשך טמיר הוא הנפוץ מביניהם, מום מולד שכיח עד מאוד, אצל זכרים כמובן. עד כמה שכיח? ובכן, אצל תינוקות פגים, מצב זה יכול לקרות בלא פחות מ 30% מהתינוקות, ואצל זכרים שנולדו במועד עד 5%. עם זאת יש לזכור כי לידות פגים מהוות לא יותר מאחוז אחד מהלידות בישראל.

השתלשלות האירועים היא כזו, שכאשר העובר עדיין בשלבי התפתחות האשכים נוצרים בחלל הבטן. עם התקדמות ההיריון, שוב, במצב התקין, האשכים ינועו לכיוון שק האשכים, אליו הם צריכים להגיע לבסוף. במקרים מסוימים המסע הזה, מהבטן לעבר שק האשכים לא מסתיים בהצלחה, ושוב – מרבית המקרים הינם בילודים פגים, שפשוט נולדו לפני שהאשכים הספיקו לסיים את המסע. לעיתים תנועת האשכים למקומם הקבוע תמשיך להתרחש גם לאחר הלידה, ואחוזים בודדים בסופו של דבר יאלצו לבצע הליך כירורגי לטיפול במצב זה.

עובדות חשובות על אשך טמיר

* אשך טמיר לרוב מתעכב באזור המפשעה, או במקרים מסוימים בחלל הבטן.

* הגיל המקובל (והאידיאלי) לביצוע הניתוח הינו בין שישה לשנים עשר חודשים.

* במקרים נדירים האשך מגיע גם למקומות אחרים, אך זה לא קורה באופן שכיח.

* חשוב לטפל במצב זה בכדי למנוע מצב של פגיע בפוריות הגבר, אך גם סרטן האשכים.

* אשך נייד הינו סינדרום קצת אחר, בו האשך התמקם כמעט במקומו, אך לא לגמרי, מצב הדורש מעקב.

* באבחון מוקדם ובטיפול נכון, הן בתזמון והם באופי הטיפול, הבנים המטופלים לא יסבלו מהשפעות האשך הטמיר.

* ניתוח אשך טמיר לוקח פחות או יותר שעה, והילד יוכל להשתחרר בחזרה לביתו לאחר מספר שעות בחדר התאוששות.

כפי שהבנתם, לא מדובר במצב מסוכן או מקרה חירום, אלא בתופעה מוכרת ופשוטה יחסית לטיפול. נכון, איש לא רוצה להכניס את בנו הפעוט לחדר ניתוח, אך מרגיע אולי להבין כי לא מדובר במצב מסכן חיים, אלא במצב שקל יחסית לטפל בו, ולחזור לשגרת החיים.

כיצד מתנהל הטיפול

הטיפול באשך הטמיר הוא אומנם פשוט למדי, אך עדיין עלינו לזכור כי מדובר בהליך כירורגי, כלומר ניתוח לכל עניין ודבר. ישנם כאלו שעוד רואים ניתוחים בעיני רוחם כמשהו שעושים עם מסור ופטיש, הרבה דם וכיו"ב. לכם אנו מזכירים כי הטכנולוגיה הרפואית המודרנית שאנו זוכים לעבוד עימה בימינו היא משהו יוצא דופן. כלים בעלי יכולות ספציפיות שנועדו לשפר שוב ושוב את רמת הביצועים בחדר הניתוח, ולהוביל לתוצאות טובות יותר ויותר.

ניתוח אשך טמיר מתבצע בהרדמה כללית, וכולל חתך קטן עד שני חתכים קטנים, לאפשר עבודה לאפרוסקופית. כלומר, הכניסה לגוף, לרוב לעבר חלל הבטן, ותמיד לאשך, נעשים בחתכים מזעריים וכניסה של צינורית דרכה מתבצע ההליך כולו. הצלקת הקטנה מחלימה במהירות ולרוב לא משאירה סימנים מעבר למשהו זעיר.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...