אירוע פרס אמ"י למפעל חיים 2017

05/01/2017
חדשות


איתן איילון, מרים גבריאלי, רות גלר-אשכר, אברהם דנא, חיים טופול, אילנה כהן, שמעון כהן, רבקה מיכאלי, דבורה קידר ויאיר קלינגר הם זוכי פרס מפעל חיים של איגוד אמני ישראל (אמ"י) לשנת 2017. אות הוקרה מיוחד יוענק למלחין שייקה פייקוב.

האירוע, בהנחיית יאיר ניצני, יתקיים ב 17.1 (שלישי) בשעה 20:30 בהיכל התרבות פ"ת במעמד ראש עיריית פ"ת מר איציק ברוורמן עו"ד איתי שונשיין סגן ראש העיר וראש מנהל התרבות. לצד האמנים הזוכים, יופיעו גם שרהל'ה שרון ודודו זכאי במחווה לשיריו של שייקה פייקוב, ילדי הקונסרבטוריון העירוני של פ"ת במחווה לשיריו של יאיר קלינגר, ואמני רחוב אשר יעלו מחווה ליוצר אברהם דנא.  

הענקת פרסי מפעל חיים של אמ"י הינו פרויקט מיוחד שמתקיים מזה מספר שנים ביוזמה והפקה משותפת של מנכ"ל היכל התרבות פ"ת אריה ימיני, עיריית פ"ת ואיגוד אמני ישראל. בין הזוכים בשנים שעברו: אריה אליאס, שרהל'ה שרון, נעמי פולני, יוסי גרבר, צדי צרפתי, דני ליטני, אילנית ועוד.  

רבקה מיכאלי (צילום: ניצן הפנר)

יו"ר איגוד אמני ישראל יענקל'ה מנדל: "בכל שנה אנחנו מתרגשים מחדש להעניק את פרסי מפעל חיים של אמ"י למיטב האמנים. אנשים שבמו ידיהם עיצבו ועדיין מעצבים את התרבות וההוויה הישראלית. זו זכות גדולה, וחובה לא פחות גדולה מצידנו להודות להם על פועלם, תוך המשך פעילות נחושה לחיזוק מעמד האמן והאמנות, אשר נדחקים לא אחת לתחתית סדר העדיפויות, שלא בצדק".

ניהול אמנותי: יואל ליבה, ניהול מוסיקלי: אילן שס, ייזום והפקה: אריה ימיני, היכל התרבות פתח תקווה

אודות הזוכים (לפי סדר הא"ב):

איתן איילון – אמן אשליות. איילון (90) נולד בבלגיה. מוותיקי התחום בישראל. החל את דרכו כקוסם-סטנדאפיסט והופיע לרוב בהתנדבות לבעלי מוגבלויות, אזרחים וותיקים וארגונים חברתיים שונים.  לימד דורות של אמני אשליות, המציא תרגילים מקוריים בהם משתמשים גם כיום ברחבי העולם, ואף הקים 20 נציגויות של מועדוני קוסמים בחו"ל המקיימים קשרים עם קהילת הקוסמים בישראל. איילון ממשיך בפעילותו האמנותית ומופיע עד היום.

מרים גבריאלי – שחקנית. גבריאלי (81), למדה דרמה בבית רוטשילד, ומאוחר יותר בסטודיו שליד הקאמרי, בהדרכתה של נולה צ'לטון ואצל ניסן נתיב. לאורך השנים שיחקה בתיאטראות המובילים – הקאמרי, בית ליסין , הבימה, תיאטרון חיפה ותיאטרון באר שבע ועוד. בין המחזות בהם השתתפה "ריצ'רד השלישי", "גן הדובדבנים", "פיגמליון", "הכושי עשה את שלו", "נישואי פיגארו", וכן במחזות של חנוך לוין. מ-2013 משחקת ב"גבירתי הנאווה" בתיאטרון הבימה. גבריאלי אף הופיעה בסרטים רבים בהם "תעלת בלאומילך", "סוסעץ", "שחור" "רווקה פלוס" ו"מישהו לרוץ איתו" ובסדרות כגון "חטופים", "נבלות", "האלופה", "סיטון", "משחק החיים" ועוד.

רות גלר-אשכר – שחקנית. גלר-אשכר (92) נולדה בגרמניה ועלתה לישראל עם בשנת 1935. במלחמת השחרור שירתה בלהקה הצבאית הארצית ולאחר מכן נסעה ללמוד משחק בפריז. כמו כן השלימה תארים בהיסטוריה וספרות, פילוסופיה ותואר שני בהיסטוריה של עם ישראל. החלה להופיע בתיאטרון בשנת 1950 ומאז גילמה תפקידים רבים מספור בתיאטראות הקאמרי, הבימה, החאן, המרתף, תיאטרון זירה, קבוצת תיאטרון זווית ועוד. גלר-אשכר הופיעה גם על מסכי הטלוויזיה והקולנוע בעשרות סרטים וסדרות –"שתיקת הצופרים" (בתפקיד גולדה מאיר), "אבא גנוב 2", "משפט קסטנר", "סברי מרנן", "שטיסל", "בלתי הפיך", "רמזור", "סרוגים", "יום האם", "מיתה טובה", "זבנג!" ועוד. בשנת 2010 זכתה בפרס הבמה לילדים ונוער על השתתפותה במחזה "דור 3.5" של תיאטרון הנפש.

אברהם דנא – יוצר תיאטרון רחוב. דנא (80) שנחשב לאבי אמנות תיאטרון הרחוב בארץ, הקים בגיל 16 את קבוצת "השובלתרון" שהופיעה בדרום. עם גיוסו לצה"ל התקבל ללהקת הנח"ל אך בחר להתגייס לתפקיד קרבי לצד חבריו. בשנת 57 הקים עם השחקן והבמאי שמואל שילה בי"ס לתיאטרון בנגב שם לימד ושיחק. למד תיאטרון ובימוי באוניברסיטת תל אביב ולאחר מכן בפריז בבי"ס של ז'אק לקוק ותואר שני באונ' הסורבון בפריז. בשנות ה-70 שיחק בפריז עם להקת "אקווריום" ועם הקרקס של האחים גרוס, כליצן. עם חזרתו ארצה לימד בניסן נתיב ובתלמה ילין והקים את תיאטרון "מהרבא" הראשון מסוגו בארץ שהעלה 25 הפקות בבימויו. כמו כן ביים קטעי לוליינות עבור תיאטרון הקאמרי ובאופרה הישראלית. כמו כן לימד בוי"צו חיפה, קיים סדנאות משחק מיוחדות לחיילים וב-2006 הקים את בית הספר למשחק ובימוי ת.דאטא.

חיים טופול – שחקן קולנוע ותיאטרון בינלאומי ומפיק  קולנוע ישראלי. טופול (81) יליד תל אביב, חתן  פרס ישראל  לשנת 2015 בפרס מפעל חיים על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה, שירת בלהקת הנח"ל, ולאחר מכן הקים את להקת "בצל ירוק". היה ממייסדי "התיאטרון העירוני חיפה". את הקריירה הקולנועית שלו חנך בסרט "איי לייק מייק" בשנת 1961 ובשנת 1964 שיחק את "סאלח שבאתי" בסרטו של אפריים קישון,  עליו זכה  בפרס גלובוס הזהב. הסרט  אף היה מועמד לאוסקר והפך לקלאסיקה בינלאומית  וישראלית . בהמשך דרכו הופיע על במות ברודווי ותיאטראות גדולים ברחבי העולם עם המחזות "טוביה החולב", ו"כנר על הגג" (שעל גרסתו הקולנועית קיבל פרס טוני נוסף) , משם פילס דרכו לתפקידים  קולנועיים בהוליווד ובסדרות טלוויזיה רבות (בהן "זה טופול" ו"ישראל ע"פ טופול" של ה BBC ). כמו כן, טופול ידוע גם  כצייר, זמר, משורר ומדובב ("ספר הג'ונגל", "הארי פוטר" ועוד). בשנים האחרונות טופול פעיל בכל הנושא החברתי משמש יו"ר ומייסד של "כפר נהר הירדן" כפר נופש לילדים החולים במחלות חשוכות מרפא. זכה באות יקיר פסטיבל ישראל, אות יקיר העיר תל אביב יפו, ותואר דוקטור לשם כבוד מאונ' בר אילן ואונ' חיפה.

אילנה כהן – רקדנית וכוריאוגרפית. כהן, ילידת רחובות, בת לעולים מתימן, החלה את דרכה האמנותית בנעוריה בקיבוץ בית אורן. למדה מחול (בלט קלאסי ומודרני) אצל נחום ודינה שחר, מחלוצי המחול בישראל, ולאחר מכן בבית הספר של להקת המחול ענבל. בשנת 1964 הצטרפה ללהקת ענבל ושימשה כסולנית הלהקה ביצירות כגון מגילת רות", "שיר השירים", "הפנינה והאלמוג","אחותי כלה", "ורד בר", "אותיות פורחות", "כד", "שבת שלום", "חתונה מרוקאית" ועוד. ב-1982 יצרה את עבודתה הראשונה "קינה" אשר ייצגה את הלהקה בחו"ל, ובשנת 1983 מונתה למנהלת האמנותית של הלהקה. לאורך השנים השתתפה כסולנית וכוריאוגרפית בפסטיבלים רבים בארץ ובחו"ל ואף ייצגה את ישראל ב American Dance Festival בשנת 1989. כהן יוצרת כוריאוגרפיה ללהקות מקצועיות ועממיות, משתפת פעולה עם שחקנים, משוררים, מוזיקאים ומחזאים ומשמשת מורה למחול אתני ומודרני.

שמעון כהן – מוזיקאי מלחין ומנצח. כהן (79), יליד ראשל"צ, בוגר האקדמיה למוזיקה ע"ש רובין, החל את דרכו כמנצח בקול ישראל. חיבר מוזיקה לסרטים והצגות ביניהם "הנסיך הקטן", "שני קונילמל" ועוד. עיבודיו למופעי מחווה לגדולי המלחינים והיוצרים הישראליים נכנסו לפנתיאון המוזיקה העברית, ויצירותיו אף מנוגנות בארה"ב וברחבי אירופה על ידי תזמורות מובילות, לעתים בניצוחו. בשנת 1967 הוציא תקליט ראשון של נעימות ישראליות ממנו זכור בעיקר העיבוד לשיר האהוב "כלניות". בשנות ה-70 ניצח על פסטיבל שירי הילדים שכלל להיטים גדולים. בשנת 1988 הקים את התזמורת הסימפונית ראשון לציון והיה למנהלה המוזיקלי הראשון. בשנת 1992 הקים את התזמורת הקאמרית אשדוד והיה מנהלה המוזיקלי ומנצחה. כהן זכה בפרס עיל"ם, פרס "אשכולות" ופרס "אנגל" של עיריית תל אביב-יפו.

רבקה מיכאלי – שחקנית ומנחת טלוויזיה ורדיו. מיכאלי (78), ילידת ירושלים, החלה לשדר ברדיו כבר בגיל 11 במסגרת שידורי הילדים בקול ישראל. בשנות ה-60 כיכבה בתוכניות בידור ובשנת 64 עלתה תוכניתה "ילדות קשה" בבימויו של יוסי בנאי. השתתפה ומשתתפת בסרטים רבים ובתוכניות טלוויזיה רבות, הן כשחקנית והן כמנחה. בין סרטי הקולנוע בהשתתפותה "תעלת בלאומילך", "סולומוניקו", "איזה יופי של צרות", "חסד מופלא" "קדוש" ועוד. מיכאלי הנחתה פעמיים את קדם האירוויזיון, וכן את פסטיבלי הזמר העברי והמזרחי בשנות ה-70. בטלוויזיה שיחקה בין השאר בתכנית המיתולוגית "ניקוי ראש", ובשנות ה-80 וה-90 הנחתה שורה ארוכה של תוכניות אירוח ביניהן "סיבה למסיבה" ו"סופשבוע" בערוץ הראשון, לצד פינות ב"זהו זה", הגשת תוכניות רדיו, שירים ותוכניות לילדים ומשחק בעשרות הצגות תיאטרון. בשנים האחרונות היא מגישה תכנית רדיו אישית ב"רדיו ללא הפסקה" ומשתתפת בין השאר בסדרות "אלישע", ו"בנות הזהב" ובימים אלה משחקת בהצגה "בזעיר אנפין" בתיאטרון גשר. מיכאלי זכתה בפרסי "אופיר", פרס האקדמיה הישראלית לטלוויזיה, פרס מסך הזהב, פרס מפעל חיים על תרומתה לרדיו ופרס יקירת העיר תל אביב-יפו.

דבורה קידר – שחקנית. קידר (92), ילידת ליטא, עלתה לישראל בגיל שנה. למדה משחק בסטודיו של תיאטרון "הבימה" והשתתפה לאורך השנים בעשרות הצגות וסרטים: "מבצע יונתן", סדרת סרטי "אסקימו לימון", "מתנה משמים", "נקמתו של איציק פינקלשטיין" ו"ציפורי חול" ועוד. בתיאטרון – "חתונת הדמים", "קרום", "פילומנה", "רעל ותחרה", "החותנת", "המאהב", וב-2015 "מה עושים עם ג'ני". כמו כן השתתפה בסדרת הטלוויזיה המצליחה "זגורי אימפריה". קידר זכתה פעמיים בפרס אופיר, והיא כלת פרס מפעל חיים של עמותת פרסי התיאטרון ויקירת העיר תל אביב-יפו.

יאיר קלינגר – מלחין. קלינגר (72) יליד תל אביב, החל את דרכו בתיאטרון, כאשר למד באוניברסיטת תל אביב בסדנה של נולה צ'לטון, ובסטודיו למשחק של התיאטרון הקאמרי ואף שיחק במספר הצגות בתיאטראות האהל והחאן. שירו הראשון שזכה להיות מושמע ברדיו היה "בואי ילדה" (פסטיבל הזמר והפזמון, 1966). מאז, הלחין כמה מהשירים המוכרים והאהובים בזמר העברי ביניהם "חלומות" (רוחמה רז), "אדמה" (עפרה חזה), "דרישת שלום" (ירדנה ארזי"), "כל נדריי" (חיים משה), "קום והתהלך בארץ" (להקת פיקוד צפון") ועוד רבים. כמו כן כתב עבור שושנה דמארי את השיר "עגילי דמאר" לרגל זכייתה בפרס ישראל. שירו "אין דבר" שבוצע ע"י טל סונדק ייצג את ישראל באירוויזיון. בנוסף, ניהל לאורך השנים חבורות זמר וב-2009 נבחר ליו"ר מיל"ה- המרכז הישראלי למקהלות וחבורות זמר. קלינגר אף שימש מנהל אמנותי של פסטיבל ערד ופסטיבל חגיגות היין בראשל"צ.

פרס מיוחד על תרומה לתרבות יוענק לשייקה פיקוב – מלחין ופזמונאי ישראלי בן 80 יליד קיבוץ אשדות יעקב. שיריו זכו במספר תחרויות זמר בשנות השבעים כדוגמת: פסטיבל הזמר העברי, פסטיבל שירי ילדים, פסטיבל הזמר המזרחי ועוד.

בין אין ספור שיריו המוכרים נמנים: ארץ ישראל יפה (להקת פיקוד דרום) דרך ישנה (הגבעתרון), לאורך השדרה שאין בה איש  (אילנית), בואי נשוב אל הטנגו (יהורם גאון), כמו ציפור (עפרה חזה), חייכי לי בשירים (דודו זכאי) ועוד רבים וטובים. פייקוב אף כתב מוזיקה לסרטי קולנוע ולהצגות תיאטרון כגון: נערת הפרברים, נורית, הודה מארגנטינה ועוד.

בתחילת שנות ה-80 פייקוב נכנס לזירה הבינלאומית כשנבחר לכתוב את המוזיקה לסדרת הטלוויזיה המפורסמת "המלאכים של צ'רלי" מבין אלפי מתמודדים מרחבי העולם. לאורך השנים השתתף בלא פחות מ-14 פסטיבלים בינלאומיים וזכה בפרסים על יצירותיו.

טקס הענקת פרסי מפעל חיים של איגוד אמני ישראל

יום שלישי, 17.1 בשעה 20:30

היכל התרבות פ"ת (המכבים 5)

מחיר כרטיס: 75 ₪ במכירה מוקדמת

לכרטיסים: 03-9125222

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...