איך מתכוננים לשימוע?

10/09/2014 | מירב שמחיוף משהיוף
חדשות

על מעביד השוקל לסיים העסקתו של עובד, חלה החובה לערוך לו שימוע. על המעסיק לזמן את העובד לשימוע, ולפרט בפני העובד מה המניעים בגינם הוא שוקל לפטר את העובד. צריך להותיר לעובד פרק זמן סביר שבו הוא יוכל להתכונן לשימוע.

מטרת השימוע היא מתן אפשרות אמיתית לעובד, לנסות לשכנע ולשנות את עמדת המעביד בטרם יוכרע גורלו התעסוקתי. ישנם מקרים בהם המעסיק אכן משתכנע שמדובר בנסיבות אישיות בהן הוא מקבל החלטה שלא לפטר. כך בדוגמה של אורי, שזומן לשימוע לאור היעדרויות רבות בתקופה האחרונה. אורי הסביר בשימוע כי רעייתו חלתה במחלה קשה ועל כן היה עליו לסייע יותר בתקופה זו. השימוע נותן גם הזדמנות לעובדים שהחוק קובע לגביהם איסור פיטורים, להודיע על אותן נסיבות כמו טיפולי פוריות, הריון וכיוצ"ב.

איך מתכונן העובד לשימוע?

העובד צריך להבין מה הסיבות בגינן שוקלים לפטר אותו. לדרוש מסמכים מהמעסיק ככל שיש רלוונטיות. להתייחס לטענות כנגדו בצורה עניינית, להביא דוגמאות שסותרות את טענת המעסיק (אם יש). העובד יכול להחליט להגיע לשימוע עם עו"ד או קרוב משפחה, ויכול אף להעביר למעסיק התייחסות בכתב (במקום להתייצב). חשוב לציין, אם יש קושי לעובד להתייצב במועד השימוע, הוא יכול לבקש לדחות את השימוע למועד אחר ולציין מה הסיבה (מחלה, רוצה להגיע עם עו"ד וכדומה).

איך מתכונן המעסיק לשימוע?

לתת לעובד זימון בו מפורטים נימוקי הפיטורים. להגיע לשימוע שלא עם דעה גמורה. להקשיב לעובד. לשקול באמת את מה שנאמר על ידי העובד, ורק לאחר מכן לקבל החלטה בעניין הפיטורים. לערוך פרוטוקול של מה שנאמר בשימוע ולתת לעובד העתק.

מה קורה אם עובד לא מתייצב לשימוע?

במידה שהעובד בוחר מיוזמתו לא להגיע לשימוע, לא ביקש לדחות את השימוע, ואף לא העביר טיעונים בכתב, המעסיק יוכל לדון בהעדר העובד ולקבל החלטה בעניין הפיטורים. עובד כאמור, יראו בו כמי שוויתר על זכותו לטעון טענותיו כנגד הפיטורים ולא תישמע טענתו על אי מתן זכות שימוע.

פוטרתי מבלי שערכו לי שימוע – מה עושים?

זכות השימוע היא יציר פסיקה ואינה מכוח חוק. עובד שפוטר מבלי שנערך לו שימוע יכול לפנות לבית הדין לעבודה ולבקש את ביטול הפיטורים ו/או קבלת פיצוי כספי בגין פיטוריו ללא שימוע. בית הדין לעבודה בוחן את הראיות והעדויות, ואם מתרשם שאכן לא נערך שימוע - יפסוק פיצוי כספי, אשר במסגרת גובה הפיצוי ישקול, בין היתר, את ותק העובד אצל המעסיק ומעמדו.

 

אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; המסתמך על המידע המופיע בכתבה זו עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.

 

הכותבת, עו"ד מירב שמחיוף משהיוף, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בדיני עבודה (רח' הסיבים 49 פתח תקווה, טל'- 03-6124440, אי מייל: [email protected]).

 

לדף של עו"ד מירב שמחיוף משהיוף בפורטל פ"ת

שתף ב-

תגובות

גם וגם :-)
אהבתי, שאת נותנת טיפים גם למעסיקים וגם לעובדים איך להתכונן לשימוע
דורית לוז - 14/09/2014
שתף ב שתף ב
לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...