5 מקצועות שחייבים הסמכה עבורם

25/01/2018
קריירה ודרושים


החוק בישראל דורש הסמכה ורישוי עבור מקצועות מסוימים. הבעיה היא שלא כולנו יודעים מה מאפיין את המקצועות האלה ועל איזה תחומים הם חולשים, לכן חשוב לעשות סדר בנושא. הנה המדריך המלא.

חלק מהמקצועות בישראל דורשים הכשרה מעשית כתנאי לקבלת רישיון תעסוקה או לרישום בפנקס של בעלי המקצוע. ההבדל העיקרי הוא בין מקצועות שדורשים רישום ובהם החוקים הרלוונטיים הגדירו היקף לימודים נדרש, לבין מקצועות שדורשים רישוי ובהם החוק הגדיר מלבד היקף הלימודים גם שלב של הכשרה מעשית ואחריו בחינת הסמכה. המטרה היא בכל מקרה לפקח אחר העוסקים במקצוע ולשפר את רמת השירות.

הנה למשל כמה מקצועות שלא תמיד ברור לכולם מה ההכשרה המקצועית שלהם ואילו הסמכות ניתנות עבורם:

1.מקצועות הבריאות

הדוגמא הכי טובה למקצועות שחייבים הכשרה והסמכה עבורם הם אלו ששייכים לענף הבריאות. תקופת התמחות, או "סטאז'", מהווה חלק בלתי נפרד ממסלול הלימודים וחובה לסיים אותה כדי לקבל רישיון לעסוק ברפואה. תקופת ההתמחות מתחילה בתום השנה השישית והאחרונה ללימודי הרפואה ובכפוף לעמידה בהצלחה בבחינה ממשלתית.

2.עריכת דין

סטודנטים למשפטים יכולים לקבל רישיון עריכת דין רק בתנאי שבסיום הלימודים הם עוברים תקופת התמחות בת שנה. לאחר תקופת ההתמחות הם צריכים לעמוד בהצלחה בבחינות הלשכה אך בכל מקרה הם מקבלים שכר על העבודה. בנוסף, רצוי לציין רפורמות שמטרתן  להשפיע על משך ההתמחות, מספר המתמחים, עיתוי ההתמחות והפיקוח כדי להקשות על הסמכת עורכי הדין ולהקטין את ההיצע שלהם.

3.הוראה

עוד דוגמא טובה למקצוע שחייבים עבורו הסמכה הוא הוראה. תעודת הוראה היא הכלי היחיד שמעניק סמכות לעסוק בהוראה ובחינוך, ואותה מקבלים לאחר לימודי חינוך ותקופת התמחות. כמו כן, יש להבחין בין התעודה לבין רישיון הוראה. ההתמחות היא תנאי לקבלת רישיון לעיסוק בהוראה והיא מוחלת על כלל עובדי החינוך בשנת העבודה הראשונה.

4.ראיית חשבון

גברים ונשים שמבקשים לקבל רישיון בראיית חשבון ולהציע את השירותים שלהם באופן עצמאי או כשכירים חייבים להתמחות שנתיים לפחות באחד המשרדים, אצל רואה חשבון שמאושר על ידי המועצה כמי שיכול ללמד את המתמחה את עבודת הביקורת. במהלך תקופת ההתמחות בראיית חשבון עובדים המתמחה והמאמן באותה יחידה ארגונית, ומדי חצי שנה מגיש המתמחה לגורם המפקח בארגון שבו מתבצעת ההתמחות דוח ביניים.

5.עבודה סוציאלית

חוק העובדים הסוציאליים משנת 1996 קובע שרק מי שהשלים תקופה של הכשרה מקצועית במשך שנתיים בשני שירותים סוציאליים לפחות יכול להירשם בפנקס העובדים. ההכשרה המקצועית כפי שמתוארת בחוק משולבת בתוך תכנית הלימודים לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, אך אופן השילוב בפועל משתנה לפי שיקול דעתו של המוסד האקדמי. זו הסיבה בגללה בכל מוסד אקדמי מעבירים את הסטודנטים למסלול התמחות מעט שונה.

שתף ב-

תגובות

לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...