ראיון עם לילך דגני

08/12/2016


מאת: עומר דגני, תלמיד כיתה ו'2

אני נמצא בביתה של לילך הדר-דגני, דיאטנית הילדים, תושבת פ"ת, ובעצם אני נמצא בבית ומראיין את אמא שלי. מבט על המקצוע וכל מה שרציתם לדעת על תזונה בגיל ההתבגרות.

כמה זמן את עוסקת בתחום?

16 שנים לפחות.

מה את עושה במרפאה שלך?

אני משוחחת עם משפחות שמעוניינות לקבל עזרה בשינוי הרגלי האכילה ואורח החיים המשפחתי שלהם לטובת ילדיהם. אני שוקלת ומודדת את הילדים, עוקבת אחרי מצבם הרפואי ומייעצת להורים בהתאם.

באילו מקרים בדיוק את מטפלת?

נהוג לחשוב שדיאטנית מטפלת רק במקרים של השמנת יתר, אבל התזונה נושקת לכל אחד מתחומי החיים שלנו. לצורך העניין, אני יכולה לטפל במשפחות עם ילדים הסובלים מהשמנת יתר או לחילופין דווקא מתת משקל, אך במקרים רבים נוספים: תינוקות עם כשל בשגשוג, פעוטות עם בררנות אכילה, ילדים עם קומה נמוכה, פעוטות עם בעיה התפתחותית (לדוגמא אוטיזם), ילדים הסובלים מאנמיה, מסוכרת, משומנים גבוהים בדם, מכבד שומני, מעצירות קשה, ילדים הסובלים מחוסרים תזונתיים ספציפיים, ילדים הסובלים מהפרעות אכילה שונות, ילדים הסובלים מדלקות מעי כרוניות, מהפרעות קשב וריכוז ועוד.

האם המשפחות משתפות פעולה?

כשההורים מגיעים בדרך כלל עם מוטיבציה גבוהה מאוד לעזור לילדם ומהר מאוד הם מבינים שלא יתחולל שום שינוי בהרגלי האכילה של ילדם, אלא אם כן הם עצמם ישנו את הרגלי האכילה שלהם. אף ילד לא יכול ללמוד את כללי התזונה הנבונה בלי שהוריו יהוו דוגמא ועבורו. לכן, למעשה אני מלמדת קודם כל את ההורים ומצפה מהם להיות סוכני השינוי של כל בני המשפחה. זה אומר שגם אם בנם האחד סובל מעודף משקל לדוגמא, בעוד שאר ילדי המשפחה רזים, כל שינוי תזונתי יתבצע על ידי כל אחד מבני המשפחה, בלי קשר למשקלו. זאת מכיוון שתזונה נבונה חשובה ונחוצה לכל אחד מאתנו, גם ילד רזה שאוכל לא נכון עלול לסבול מבעיות שונות. באופן הזה, המשפחות מצליחות לחולל שינויים משמעותיים וחשובים.

כמה שעות ביום את עובדת במרפאה?

אני מקבלת מטופלים במרפאה כמעט מדי יום ולמשך כחמש שעות בממוצע. בערך 15 מטופלים ביום.

אנו, תלמידי כיתות ו', בני 12 שנים. מה ההמלצות שלך בנוגע לתזונת הילדים בגיל שלנו?

ילדים בגילכם הם ילדים שהחלו את תהליך ההתבגרות המינית שלהם, זה אומר שמבחינתכם גופכם נמצא בשיא הצמיחה והגדילה ולכן חשוב לספק לו את כל מרכיבי המזון החיוניים לו כ"כ לשם מטרה חשובה זו. יש לצרוך כלכלה מגוונת ביותר, הכוללת מוצרים מכל קבוצות המזון: עוף/דג/הודו/בקר ניתן לצרוך 5-7 פעמים בשבוע. ביצה אפשר לצרוך כל יום. גם מוצרי חלב חשובים ותורמים לגדילה, בייחוד אלו המועשרים בסידן בוויטמין D הנחוצים לחיזוק העצם. לכן, אנו ממליצים לשלב אותם בתפריט היומי, לפחות בשתי ארוחות שונות. כל המרכיבים מן החי נחוצים לתהליך הגדילה וההתפתחות המינית, בעיקר בשל הכולסטרול שהם מכילים ובניגוד לשמועות הלא טובות שיש לרכיב זה, הוא חיוני לנו, היות שהכבד שלנו מסוגל לייצר אך ורק כ30% מכמות הכולסטרול הנחוצה לנו.

בכל ארוחה אנו משלבים ירקות, לצריכת סיבים מספקת. כמובן שבכל ארוחה עיקרית עליכם להקפיד לשלב גם מנת פחמימה (קטניות ו/או דגנים מלאים), התורמת לתחושת שובע ונינוחות לאחר הארוחה ובעיקר מהווה תמיכה קלורית לחלבון בארוחה, שתפקידו העיקרי בבניית השריר, אשר תומך בעצם לגדילה. שמנים מן הצומח מומלץ לשלב בארוחות העיקריות, השמנים בונים את רקמת המוח והעצבים ובעצם משתתפים בבנייה של כל תא בגוף.

ולא לשכוח לשתות המון מים! בגיל ההתבגרות, גיל שבו הרבה בני נוער סובלים מאקנה בעור הפנים (=חצ'קונים!) וממילא מרגישים קצת חסרי ביטחון, שתיית מים מרובה עשויה לתרום לכם מאוד לשפר את המצב.

בהצלחה לכם!

לדף הראשי של הבלוג - לו'2 יש מה להגיד

שתף ב-

תגובות

כתבה מעניינת
כתבה ממש יפה ומעניינת ויש פה טיפים שעוזרים לי. :)
ליאור ש. מו'2 - 08/12/2016
שתף ב שתף ב
כתבה טובה
אני בטוחה שהכתבה תעזור להרבה ילדים בגילאים שלנו, כל הכבוד עומר!!
סאני שופוטינסקי - 08/12/2016
שתף ב שתף ב
כול הכבוד
כתבה יפה מאוד
ליאל - 08/12/2016
שתף ב שתף ב
כתבה מעניינת
עומר כתבה מעניינת והטיפים יכולים לעזור לי
אלה ו2 - 08/12/2016
שתף ב שתף ב
פתח תקווה
כל הכבוד לכם משפחת דגני. שגרירים של החיים! מסר כל כך חשוב ונכון! שאפו עליכם!
רויטל אוחיון - 08/12/2016
שתף ב שתף ב
כתבה ממש מעניינת
יפה מאוד עומר וכל הכבוד למשפחה המקסימה וללילך.
- 09/12/2016
שתף ב שתף ב
כתבה חשובה
כל הכבוד לעומר ולילך. תענוג לקרוא ורלוונטי לכולנו.
מירב ש. - 09/12/2016
שתף ב שתף ב
לצורך הוספת תגובה התחבר לאתר באמצעות
הוסף תגובה
...Loading...